7 ноември 1973 година е ден, който българският футбол не бива да забравя.

Не са много такива в историята на играта у нас. Да не кажем - почти липсват. Това е датата, на която най-силният отбор в света е посечен в София. Три пъти в историята се е случвало актуален европейски шампион да бъде елиминиран от български отбор.

Това е първият такъв епос, хронологично. На този ден преди 50 години ЦСКА би Аякс, подлуди България и Европа, и спря невероятната доминация на един отбор, който е оставил една от най-ярките дири в историята на футбола.

След 0:1 в Нидерландия, идва победата с 2:0 в София след продължения и отстраняването на хегемона в мачове във втория кръг на турнира за Купата на европейските шампиони.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ МАЧА>>>

Димитър Пенев и Пит Кайзер - двамата капитани, извеждат отборите на терена

Снимки: Иван Григоров/Dir.bg

Това е епохата на дългокосите дяволи, които тичат по терена като луди, мачкат по всяка точка на игрището и печелят убедително мач след мач. Това е гръбнакът на Тоталния футбол, това е отборът на Кройф - макар и без Кройф на онзи 7 ноември 1973-а.

ЦСКА пък е отборът, който си позволява да мечтае.

Любопитно, точно година без един ден по-рано (8 ноември 1972-ра) съставът на Манол Манолов е победен с 1:3 в София, а после елиминиран именно от Аякс в турнира на шампионите.

И после купата за трета поредна година отива в Амстердам. А когато жребият пак изправя армейците срещу същия противник, първенец на Европа, оптимистите не са много.

Да, Кройф току що е продаден на Барселона. Но съставът е изключителен - Стуи, Сурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Кроол, Гери Мюрен, Неескенс, Ари Хаан, Реп, Мюлдер и Кайзер.

От другата страна - легенди на българския футбол, които не бива да бъдат забравяни:

Филипов, Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Средков, Димитър Пенев (капитан), Цецо Атанасов, Никодимов, Жеков, Денев и Марашлиев. Резервите Пламен Янков и Стефан Михайлов влизат в игра, а вторият записва името си със златни букви в историята.

Той вкарва гола в 116-ата минута, който предотвратява дузпите и праща Аякс у дома, елиминиран от Европа за първи път от почти четири години. В три поредни сезона той не познава поражение и печели поредни купи на европейските шампиони. Бие наред грандове като Байерн, Реал Мадрид и Ювентус.

В този случай обаче Аякс е спечелил с 1:0 у дома, което е твърде малко за стандартите на тима. И се знае, че реваншът в София няма да е лесен. С гол на Димитър Марашлиев в 68-ата минута с глава ЦСКА изравнява везните. Битката е невероятна, за всеки сантиметър и всяка топка.

В продълженията ударът на Михайлов се оказва победен, а стадионът гори с факли, запалени от вестниците, които хората си носят за сядане.

Гледка, която в следващите години ще стане традиционна, когато в Европа на националния стадион играе ЦСКА. Защото и европейските първенци Нотингам и Ливърпул ще минат по пътя на Аякс.

А стадионът ще получи етикет "Гробница на шампиони" от медиите на континента.

В онази вечер на 7 ноември 1973-а това още не се знае. 70 000 са щастливи да видят на живо как пада колосът, от който трепери цяла Европа сезони наред.

А Жеков, Денев, Пенев и останалите влизат в пантеона на футболното безсмъртие не само на България. У нас те са легенди.

Каквато е и единствената честна характеристика на онзи мач, от който днес отбелязваме точно 50 години.

Епос. Легенда.

Най-силният отбор в света е победен на българска земя!

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА>>>