Футболът се развива непрекъснато и една от по-малко коментираните промени е отношението на звездите към техните фенове. Днешните асове със сигурност са много по-щедри към тях, в сравнение с онези от старата школа, които смятаха, че даването на автографи е изключително досадна работа. И вероятно се страхуваха ръцете им да не хванат тендовагинит след третия подпис.

Звездите от миналия век не понасяха органически физически контакт и не един и двама по-запалени техни почитатели са отнасяли я дърпане, я бутане, я лакът, че дори и шамари. Това днес би им коствало цялата кариера, защото вече всички са осъзнали, че най-важни са феновете.

Дори и милиардерите са наясно, че без тях са нищо.

Снимка: Getty Images

1. Кристиано Роналдо несправедливо е смятан за надменен и себичен, но истината е коренно различна. Кристиано произхожда от много бедно семейство и първите му 14 години на остров Мадейра са преминали с доста лишения. Това е само една от причините милионерът Роналдо да е улавян десетки пъти да прави мили жестове на свои фенове. Като това да подари фланелката на зрител, случайно ударен от негов шут. Или да развежда полско дете, излязло от едногодишна кома, цял ден из Мадрид. Най-красивият жест на Роналдо обаче е към децата, които придружават към терена футболистите. Преди един от мачовете на световното в Бразилия всичките 11 получиха по една прегръдка от своя кумир.

2. Няма никаква разлика и в отношението към феновете на другия най-голям на нашата епоха - Лионел Меси. Макар и по-сдържан, Лео никога не е показал дори наченки на агресия в многобройните случаи, когато е бил нападан от фенове на тренировки и мачове. В повечето случаи те си тръгват или с негова фланелка или с горната част на анцуга му. Макар и без да демонстрира взаимност както Роналдо, неговите фенове никога не са разочаровани. Стигаме и до многобройните благотворителни инициативи, в които Меси постоянно е замесен.

Звездата обръща внимание на деца с недъзи, така че те завинаги да помнят деня в който са били заедно със своя любимец.

3. В групата на най-готините в това отношение е французинът Франк Рибери. "Белязаният" се е доказал като щедър и загрижен човек в ситуация с нахлул на терена привърженик на Байерн. Случката е следната - играчите се радват на победата и поздравяват публиката си след мач, а гонен от охраната фен стига до центъра на терена, където насилствено е озаптен. Единствен Рибери вижда инцидента, отива при момчето, прегръща го и моли охраната да не го малтретира. След като не постига търсения ефект, Рибери си съблича фланелката, настига кортежа и пъха ценността в панталона на извеждания от стадиона фен.

Може би това е причината един французин да е толкова обичан в Германия, а същото отношение получи и в Италия!

4. Изключително добър и състрадателен индивид е Хамес Родригес. Парите и славата с нищо не са променили колумбиеца, който за известно време бе смятан за третият най-добър действащ футболист след Кристиано и Лео. Няма и следа от някаква надменност при Хамес, адски сърдечен е и не скъпи своята добронамереност при всяка среща с феновете си. Никога не се качва тичешком на автубоса, нито пък се прави на особено зает да слуша музика в слушалките. С него са запечатени сцени, които ти късат сърцето. Като тази с малчуган с фланелката на Колумбия, който започва да плаче в момента, в който Хамес отива при него. Сцената е покъртителна, звездата го взема на ръце, целува го, говори му нежно.

5. Невероятно добронамерен и доброжелателен е още един от съвременните футболните титани - Неймар. Неговият случай също разплака света. Малко тъмнокожо дете на около 3-4 години нахлува на терена след мач на Бразилия. Охраната по навик се запуска да гони "опасния терорист", хваща го и тръгва да го вади от терена. Случващото се е видяно от Неймар, чийто настойчиви викове спират четиримата едри телохранители. След много кратко недоумение, момченцето е взето на ръце от Неймар и заведено при отбора. Започва луда веселба, подхвърлят го във въздуха, радват му се, снимат се с него. Детето едва ли ще запомни преживяването детайлно, но светът бе поразен от тази проява на изключителна щедрост от страна на цял един отбор.

6. Давид Луис е другият голям симпатяга от отбора на Бразилия. Дългокосият защитник, който често наритва здраво противниковите нападатели, всъщност е душа-човек. И при него няма върнат или разочарован фен. На тренировка на Бразилия около 10-годишен малчуган тича близо 100 метра за да стигне до своя кумир и остава без дъх. Давид Луис го прегръща, целува го и го гали. Съблича си тренировъчния екип и му подарява дори фитнес измерителя, с какъвто днешните футболисти тренират. И това не е единственият му жест.

7. Мнозина ще се изненадат, но един от най-щедрите със своите фенове е Златан Ибрахимович. И към шведските запалянковци, и към тези на ПСЖ, Милан и ЛА Галакси, Златан е изключително сърдечен. Неведнъж е бил "нападан" на терена от нахлули обожатели и винаги ги е посрещал с внимание, и без агресия. Коронният му номер е да си свали гащетата и да ги подари на някой малчуган. Много често се прибира в съблекалнята само по бандаж. След мач отива при феновете и поздравява всеки лично. Това е причината шведската публика да го приема за живо божество. Не само заради головете и уменията му, но и затова, че никога не щади чувствата си, и по свой неповторим начин отдава дължимото на феновете.

Снимка: Getty Images

8. За футболното майсторство на Дидие Дрогба е написано всичко, малко обаче се знае за човешките му достойнства. След Нелсън Мандела, Дидие Дрогба е вторият по популярност африканец на планетата и в момента. Обичат го не само в родината му Кот д`Ивоар, но и навсякъде другаде в Африка. И има и причина - Дидие е невероятно щедър към своите фенове, оказва им внимание, шегува се, държи се непринудено. В Африка винаги е съпровождан от цяла рота охранители, които изпадат в паника, когато влиза в колиби и сяда с местните на земята. За краткия си престой в Истанбул се превърна в идол за феновете на Галатасарай. Малко са мачоветеq в които не е бил нападан от фенове на терена. И винаги е бил мил и внимателен с тях.

9. Дейвид Бекъм има много заслуги към съвременната футболна култура. Обаче най-важното, което Бекъм промени, е отношението към феновете. През цялата си кариера, а и след нея, английската звезда е изключително отворен към футболните фенове. Държи се непринудено и свойски във всяка точка на света. Отива в най-запустялото африканско село, събува обувките и се включва в мачлето.

Дейвид Бекъм въведе модата на внезапните срещи, при които почитателите му буквално са сащисани от приятната изненада. Това се случва в молове, кина, на всякакви обществени места. Както си седиш на масата и Бекъм цъфва до теб и те пита как си. Започват снимки, селфита и винаги Дейвид е усмихнат и благоразположен. Може би и затова изследвания и днес, десетилетие, след като не играе, го сочат за трета най-популярна футболна личност, след Меси и Роналдо.

10. Абсолютният победител в тази не само футболна класация е Роналдиньо. Светът не познава друг подобен чародей. Този човек е правил толкова много жестове, че ще ни се наложи да бършем сълзи цял един ден. Няколко мига на неговото величие:

Играе срещу арабски отбор и след края на мача абсолютно всички футболисти, масажистите, шофьора на рейса и кой ли не, го прегръщат. И на всеки той обръща внимание. Свалят от него абсолютно всичко - дори лентата от главата. Прегръщан е от нахлули фенове стотици пъти и винаги ги е пазил от насилието на охраната.

Най-трогателният момент - изтича 100 метра за да подари фланелката на ПСЖ на момче в инвалидна количка. Специално отиде при него! Говори се, че Рони е бил на познатата си висота дори в парагвайския затвор, където изкара няколко месеца, докато го разследваха за данъчни измами.

Снимка: Getty Images