Родната Първа лига определено не изживява най-силните си периоди в историята.

Няма какво да крием, нивото на футбола не е особено високо, отборите ни са далеч от средно европейския стандарт, а голяма част от стадионите пустеят през почти целия сезон. Дори и при споменатите реалности, един отбор се откроява. За съжаление - не положително.

Старозагорският Верея заема последната позиция в класирането, а вчерашната му загуба от Черно море с 0:2 означава, че отборът ще регистрира цяла календарна година без победа в родния елит.

Календарна година или 36 мача в рамките на два сезона. За последно Верея постигна победа на 8 март 2018-а, с 1:0 над Славия на националния стадион "Васил Левски".

От онзи мач до днес последваха 36 двубоя, в които отборът записа 7 равенства и 29 загуби.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/59722-54403/023100

Случаят на старозагорци не е парадокс. Спомняме си как през миналия сезон само с един успех завърши тима на Витоша (Бистрица).

Разликата обаче идва, че докато бистричани записваха незадоволителни резултати с млади български момчета, които просто не бяха готови за елита, Верея го прави с отбор от чужденци. Мнозина от тях направиха дебюта си в професионалния футбол на "Трейс Арена" в родното първенство.

Не толкова отдавана обаче съдбата на този проект не бе толкова отчайваща.

Спомняме си сезон 2016-2017 - дебютният на Верея в елита.

В отборът имаше доста качествени играчи,които под ръководството на Александър Томаш заеха седма позиция и стигнаха до бараж за Лига Европа.

Той бе срещу Левски на "Герена", а старозагорци бяха на една дузпа - да, само една дузпа от място в европейските турнири. Елиаш я пропусна и за скромния тим остана разочарованието.

През миналия сезон, макар да бе раздиран от финансови проблеми, Верея направи страхотни мачове, а треньорът Илиян Илиев бе изградил силен отбор.

Попадна в шестицата, в компанията на Лудогорец, ЦСКА, Левски, Берое и Ботев. Е, година по-късно няма и помен от силния отбор на Илиян Илиев.

Верея не само, че няма успех в 36 мача, но и се превръща в посмешище.

Снимка: Lap.bg

Рядко събира група от 18 футболисти, все по рядко отправя удар към противниковата врата. От началото на календарната година старозагорци изиграха 4 официални мача, в тях отправиха 5 удара, само един точен.

Отборът не само, че не можеше да атакува, а сякаш отказваше, играеше с 10 полеви играчи пред наказателното поле.

И на фона на това, напълно сензационно бе постигнато нулево равенство срещу седемкратния шампион Лудогорец, което сякаш е единственият светъл лъч в представянето им през сезона.

Отборът се води от Олександър Севидов. Според украински и грузински медии, той е човек, разследван за съмнителни мачове в родината си.

Снимка: Lap.bg

Дори отборът на Верея бе санкциониран от БФС по сигнали на УЕФА с подозрение в манипулирането на крайните резултати на мачове на Първа лига.

"Четата" на Севидов е съставена от 12 чужденци. Украинци, грузинци, французи грък, латвиец, хървтин, руснак и сърбин.

Малцина от тях играли професионален футбол преди идването си в България.

През есента тимът бе коренно различен. Треньор бе Небойша Лекич, а играчите бяха от Дания, Габон, Белгия, Словакия, но визитките им бяха също толкова "впечатляващи".

Тези 36 мача без успех не са никаква случайност, на фона на целия хаос в тима. 36 мача, в които головата разлика е 14:86.

Бъдете сигурни, агонията на този тим ще продължава поне до месец май. Всъщност, най-много до тогава, защото е очевидно, че Верея нито иска, нито може да вземе професионален лиценз за следващия сезон. Ако не стане чудо и някой инвеститор с причудливи интереси не влезе в клуба, той ще отиде в аматьорския футбол от лятото.

Парадоксалното в нашия шампионат пък е, че колкото и загуби да натрупа до края, Верея ще има шанс да се спаси благодарение на плейофите. Смисълът и ползите от съществуването на подобен отбор остава загадка.

Какъв и за кого е смисълът от 11 играчи, които излизат на терена, сякаш чакайки да минат 90-те минути и ако може да паднат с по-малко?

На 8 март дните без победа ще станат 365. Една година.

Да видим до къде ще стигне агонията наречена "Верея".

Снимка: БТА