Това е сезон като никой друг в историята на Челси. Вероятно - и в историята на футбола. Дори нещо повече. Това е година (плюс 1-2 месеца) в живота на лондонския клуб, които го промениха изцяло и го пратиха в странни взаимоотношения с британското правителство, американските му нови собственици, УЕФА и собствените му фенове. Защото те още не могат да видят посоката, в която Челси върви. А след година на кошмарни резултати на и извън терена, изглежда проблемите тъперва започват.

След два месеца на държавни санкции върху клуба от Западен Лондон миналата пролет, в които отборът на Томас Тухел едва събираше средства да пътува за гостувания заради запори на сметки, сделката все пак се случи. И след 19 години Роман Абрамович вече не бе собственик. Тод Бьоли, американският бизнесмен с опит от управление на клуб в бейзбола зад Океана, седна на мястото на Роман в ложите на "Стамфорд Бридж".

Преди часове Челси публикува първия си годишен отчет на финансите, откакто се смени собствеността. И той показва 121.3 милиона лири чиста загуба. А това не е нищо, в сравнение с очакванията за следващата финансова година, в която вече ще влязат и похарчените през януари стотици милиони за нови играчи. Челси купи 17 футболисти през лятото на 2022-ра и зимата на 2023-а, за общо 607 милиона евро.

Стряскащо звучи, но "сините" от Лондон се превръщат в първия клуб, декларирал обща загуба на стойност над 1 милиард лири, откакто функционира Висшата лига (1993 г.). Точната сума, акумулирана за тези 30 години, е 1 043 000 000 лири. Втори в графата е Манчестър Сити - 714 милиона, а Манчестър Юнайтед не е далеч назад. Иронично, това са и трите клуба, похарчили далеч повече от всички останали във Висшата лига за този период.

Тод Бьоли - новият собственик, наследил Роман Абрамович

Снимка: Getty Images

В показаните числа за миналата финансова година, най-притеснителен е спадът в приходите от дните на мачове и реклама. Те са паднали с близо 40 милиона лири. Но пък бюджетът за заплати е покачен на 340 милиона лири, което се очаква да се повиши значително в следващия отчет за 2023-а, когато ще влизат вече и възнагражденията на новите, привлечени през януари. Разбира се, ако не бъдат продадени бързо и лесно скъпоплатени играчи през лятото.

Челси е изплатил "дивиденти" от 50 милиона лири на директорите от предишния борд, когато се е разделил с тях. Особено впечатляващо е обезщетението на Мария Грановская, дясната ръка на Абрамович и реално силен оперативен човек в Челси в последното десетилетие. Тя получава 35 милиона лири на раздяла.

Проблемите по отношение на финансите тепърва започват. Отборът вероятно няма да се класира за Европа през първенството (сега е на унизителното 11-о място), но пък може на теория да спечели Шампионската лига и да играе в турнира като победител. Само че Финансовия феърплей на УЕФА може да санкционира тежко клуба, включително и с изваждане от турнирите. Към момента Челси е "отвъд границите" и нарушава това правило, надвишавайки чувствително допустимите маржове на харчове и продажби в балансите за последните 2 години. Това означава само едно: Необходими са трансфери навън, при това за добри пари, при това веднага. Ако играчи като Мейсън Маунт (влиза в последна година от договора и не го подновява) бъдат продадени със сделки, декларирани преди 30 юни, това може да облекчи положението на клуба пред Финансовия феърплей. Но кой ще вземе тези решения?

Това е въпрос, който ни препраща към другия голям проблем. Спортно-техническия.

Челси смени двама мениджъри вече през сезона - Томас Тухел бе заменен от Греъм Потър през октомври, а той бе уволнен през март и го смени Франк Лампард, който е със статут на "временен". През лятото ще има нов, вероятно много влиятелен и с голяма репутация треньор. Но ако той не иска продажба на асове? Ами ако поиска още играчи към тези над 35, които има вече в клуба? И то - някои доста скъпи, като например рекордния Енцо Фернандес, взет за 121 милиона евро от Бенфика...

Франк Лампард е в тежката ситуация на временен мениджър до края на сезона

Снимка: Getty Images

Ситуацията не е лесна и от тази гледна точка. Челси има най-добре работещата академия за млади играчи в Англия, но в първия отбор от нея не влизат много имена. Тя обаче може да е спасението.

Не, защото Моуриньо, Енрике, Нагелсман или който е новият мениджър, ще наложи един куп младоци в състава. Това е илюзорно. А с продажби като тези на Фикайо Томори в Милан, Тами Ейбрахам в Рома, Били Гилмор в Брайтън, Курт Зума в Уест Хем и други. Те донесоха близо 200 милиона евро в последните 4 сезона в касата. А и регистрирането на т.нар. "домашно произведени играчи" е важно за балансите именно пред Финансовия феърплей. Така че именно академията може да е някакво спасение за Челси.

Но няма да е лесно. На първо време поне 8 играчи трябва да бъдат проданени, а от тях да бъдат набавени суми за поне 150 милиона. А това са звезди с големи заплати и не всеки клуб в Европа може да си ги позволи.

В противен случай може да дойде санкция от УЕФА - финансова и спортна, която само ще усложни положението.

То и без това е тежко. Това е сезон с ужасни резултати на терена. Челси е с 10 победи през сезона във Висшата лига. Десет от 30 мача, при 11 загуби и девет ремита. С отрицателна голова разлика от 29-31. Разликата от лидера Арсенал е 34 точки...Зоната на изпадащите е на 12, а топ 4 - на 17. Изобщо - кошмарно представяне.

В управлението и финансите нещата не са много по-добри, въпреки че клубът харчи огромни пари. Не всичко се постига, като хвърляш пачки на пазара. Трябва и стратегия, а в момента на "Стамфорд Бридж" такава не се вижда.

Енцо Фернандес струваше 121 милиона евро през януари от Бенфика, но още не може да намери себе си в Челси

Снимка: Getty Images