Преди точно пет години моторните спортове загубиха една от своите икони.

Световният шампион в най-популярното мотоциклетно състезание Moto GP Ники Хейдън почина едва на 35 години. Случи се не докато кара своя мотор с 300 километра в час по пистите из цял свят, а докато е на велосипед.

Историята му до голяма степен напомня тази на Михаел Шумахер. Иронията на съдбата погубва животи по съвсем странен начин, различен от опасността, на която те са свикнали.

Хлапето от Кентъки, какъвто е неговият прякор, беше една от най-обичаните фигури в моторните спортове, като колегите му все още тъгуват по неговата загуба.

Качва се на мотор още в тийнейджърска възраст и оттогава кара с №96. Номерът не идва заради някаква безвкусна сексуална шега, а защото семейството му се шегуваше, че може да се разчете, дори и когато моторът е обърнат наобратно.

Снимка: Getty Images

Едва на 19 Хейдън стана най-младият шампион във веригата AMA Superbikes, като това бе само началото на неговите успехи. Бързо беше забелязан от отбора на Repsol Honda, където можеше да черпи опит не от кого да е, а от големия Валентино Роси.

Вместо да му пречи конкуренцията на Доктора, тя му помага и той става пети в генералното класиране на Moto GP в дебютния си сезон през 2003 година.

Три години по-късно Ники печели първата си и единствена световна титла. В своята кариера от Moto GP той постигна само три победи, но цели 28 качвания на подиума. Две от тези победи дойдоха именно през сезон 2006 година, за да може да завърши само с пет точки пред Валентино Роси, който по това време кара за Ямаха.

Прекъсна петгодишна доминация на италианеца.

Снимка: Getty Images

Хейдън остава последният американски шампион в Moto GP. Той беше икона за младежите, които искат да се занимават с този спорт не само с професионалните си качества, но и с доброто си сърце и чувството за хумор.

Той беше неизменна част от най-елитната верига за състезания с мотоциклети до 2016 година, като в този период кара още за Дукати и Аспар.

След края на кариерата си в Moto GP той се премести Световния супербайк шампионат. В първия си сезон завърши на петата позиция, а във втория дойде трагичната му смърт.

На 17 май, 2017 година Хейдън бива ударен от автомобил, докато тренировъчно кара велосипед в Италия. Получава тежки травми на главата и гърдите. Oткаран е по спешност в болницата "Маурицио Буфалини" в Чезена, където почина пет дни по-късно, след като бе поставен в изкуствена кома.

Снимка: Getty Images

Драмата е както за семейството на Хейдън, така и за шофьора, който не успява да спре навреме и причинява смъртта му. Той получи две години затвор от италианския съд.

За жалост на целия мотоциклетен спорт, усмивката на Хлапето от Кентъки бе заменена със скръб в онзи ден преди пет години.