Връща ли се Испания към позабравената си слава? Това е тема номер 1 за местните медии след спечелването на Лига на нациите - първи трофей за Ла Фурия Роха от евротитлата през 2012-а.

Мненията са разнопосочни, но всички в страната се обединяват около едно мнение - Испания гради отбор, който ще бъде сред фаворитите за спечелване на Евро 2024.

Привържениците на еуфоричната перспектива пред селекцията на назначения само преди няколко месеца Луис дела Фуенте извеждат любопитна статистика. Според която Испания вече е най-успешният национален отбор, що се касае до европейски успехи. На база на трите си титли (1964, 2008 и вече споменатата 2012) и спечелената преди дни Лига на нациите.

В подкрепа на твърдението си, че идва нова Златна ера за "фуриите", оптимистите изтъкват изграждането на впечатляващ състав, който да е сплав между опит и младост.

Нещо повече - Луис де ла Фуенте успя да направи плавен преход след напускането на адаша му Луис Енрике след Мондиала. Новият селекционер обяви, че ще надгради тима, но без да руши основите.

И го направи. Като един негов жест бе широко коментиран в страната.

Когато испанските национали получиха трофея, Де Ла Фуенте се отдръпна от празненствата и официалната снимка. Правейки красноречиви жестове, че успехът е колкото негов, толкова и на предшественика му - просто защото под ръководството на Енрике бе спечелено първото място в груповата фаза, което класира тима за финалния турнир.

Getty Images

А Marca направи любопитен коментар по темата.

"Луис и Луис са истинските архитекти на победата. Сами изберете чия фамилия ще сложите след първото име".

И още нещо любопитно около настоящия селелционер на Ла Роха. Неговото бъдеще бе поставено под сериозна въпросителна заради неатрактивния стил на игра, който налага, както и заради неубедителните резултати. Затова спечелването на трофея се оказа ключово за бившия треньор на младежките национали.

Или както отбеляза Mundo Deportivo:

"Качи се на самолета полууволнен, а се върна след 7 дни с трофей и отиде на шампионски прием при Краля".

Getty Images

Разбира се, не липсват и гласове, че тази селекция на Испания все още е в началото на пътя си и не е готова за нещо голямо. Тимът изпитва трудности при прибрана игра на съперника, на някои постове няма нужната конкуренция, а и често при натиск се огъва.

"Евро 2024 е перфектният турнир да видим докъде е стигнала националната селекция. Тръгнахме като скрит фаворит за трофея на последното световно, но дузпи ни пречупиха. Сега именно след дузпи спечелихме Лига на нациите. Дали Испания ще е сред фаворитите за евротитлата? Рано е да се каже", изтъкна пък AS.

Getty Images

На фона на вихрещите се дебати по темата обаче, всички са единодушни, че спечелването на Лига на нациите е припомнило еуфоричните времена на Златното испанско поколение, което бе хегемон в световния футбол преди десетилетие. Наистина впечатлящ отбор, чийто последен мохикан - Серхио Бускетс, се оттегли наскоро.

Направи го с думите, че иска да отвори път на младите, които са достатъчно подготвени и гладни за успехи. Прогноза, която, поне засега, напълно се потвърждава.