Някои истории от Световното първенство идват и си отиват. Вкаран гол, изпусната дузпа, удар в гредата - всичко това ни се запечатва в главата или бързо се изтрива. Но е специално, защото е на най-голямата сцена.

Такива са т. нар. спортно-технически истории - тези, които се случват на терена и които са породени само от изпълнителите, облечени в цветовете на родината си.

Но за жалост има и истории, които оставят горчивина в устата ни задълго, защото ни напомнят, че не всичко се решава на игрището и с чисти средства.

Такъв бе случаят през 2002 година. Случай, който остави горчивина не само на потърпевшите, но и на всички фенове по света. Защото бе гнусно несправедлив към всички, които обичат Световното първенство.

Снимка: Getty Images

Всички италианци по света знаят името Байрон Морено. Всъщност цялото му име е Байрон Алдемар Морено Руалес. Роден през 1969-а в Еквадор. Допреди 16 години никой не го бе чувал, но той се постара да бъде запомнен по цял свят. Поне от футболните фенове.

На 8 юни 2002 година (утре се навършва 16 години от тази неприятна история), в корейския град Даежон, Морено се превърна в световно известен футболен съдия.

Снимка: Getty Images

Беше избран да ръководи осминафиналния двубой между домакините от Южна Корея и звездния състав на Италия. Милиони по света и 42 хиляди по трибуните гледаха как той извършва престъпление. Такова, което от морална гледна точка заслужава затвор.

Италия по това време имаше великолепен отбор - Алесандро Дел Пиеро, Кристиан Виери, Франческо Тоти, Пипо Индзаги, Алесандро Неста, Паоло Малдини, Фабио Канаваро, Джиджи Буфон и още не малко звезди.

В средата на всичко бе реферът Морено, господин Никой от Еквадор. Нещо го накара да свири само в полза на единия отбор. Дали репутацията на италианските футболисти или 40 хиляди крещящи корейци, само той си знае. Но е наивно да си мислим, че не става дума за нещо повече.

Снимка: Getty Images

Корейците спечелиха дузпа в хода на мача, която изпуснаха. После Виери вкара за 1:0 и с пръст се обърна към публиката, за да и подскаже да млъкне.

Мачът беше с великолепно темпо. Само че бе изпълнен с куп грубовати ритници и приоми от джудото от корейските играчи, които еквадорецът се правеше, че не забелязва. Отсъжданията му бяха толкова тенденциозни, че и домакинските играчи би ги хванал срам.

Снимка: Getty Images

Дамяно Томаси от Скуадра Адзура вкара редовен гол в края за 2:0 и мачът свършваше. Но изненадващо бе вдигната засада. След това дойде и най-спорният момент след 1:1 и влизане на мача в продължения. Франческо Тоти беше съборен в наказателното поле със шпагат и му бе вдигнат втори жълт картон за симулация. Решение, което не подлежеше на никаква футболна логика и съдийско тълкувание.

Снимка: Getty Images

Южна Корея с човек повече вкара златен гол, за да се класира за четвъртфинал срещу Испания. Там два редовни гола на Ла Роха бяха отменени след куп нови груби сблъсъци и азиатците биха с дузпи. Последваха загуби от Германия и Турция и така в статистиките пише, че Южна Корея бе четвърта на футболната карта през 2002 година.

Сеп Блатер се опита да покрие случая, заявявайки, че страничните съдии не са помогнали достатъчно на главния. Същият този човек после разобличен за корупционнате си схеми във ФИФА.

Снимка: Getty Images

В Италия, и не само, заподозряха конспирация за бутане на отбора-домакин напред със всякакви средства. Помним каква дузпа получи домакинът Бразилия в мача на откриването срещу Хърватия преди четири години.

Байрон Морено можеше да бъде забравен, но в Италия нямаше как това да се случи. Там и до ден днешен са обсебени от неговия сиует на човек, който е "твърде дебел, за да бъде съдия". Аурата му в Италия е като на демон.

Снимка: Getty Images

В сезона след Световното първенство въпросният джентълмен се прояви и в родината си. В мач между "ЛДУ Кито" и "Барселона Спортинг" даде 13 минути продължение без основателна причина. В него домакините вкараха две попадения.

Морено бе наказан след жалба и от двата отбора в едно от всичките си провинения. Оказа се, че е свирил по този начин, защото се е борил за местен политически пост.

Снимка: Getty Images

През 2003-а, на 36 се отказа от професията си с думите: "Заслужавах по-добри оценки за съдийството си, защото върших много добра работа. С настоящите няма как да се върна във ФИФА и затова се отказвам".

Кулминацията обаче дойде през 2010 година. Преди полет от Еквадор към САЩ бе хванат с шест килограма хероин и му лепнаха 10 години затвор. Беше затънал в дългове и това бе неговият начин да върне парите. За жалост го пуснаха само след 26 месеца зад решетките.

"Шест килограма дрога? Той имаше толкова и през 2002-а, но тогава бяха скрити в мозъка му, а не в бельото", коментира легендарният Буфон, когато разбра новината.

Снимка: Getty Images

Но пък съдбата побърза да припомни, че в природата и футбола има баланс. И трите съперници, които се изправиха срещу Южна Корея в елиминациите на онова скандално Световно първенство, после последователно вдигнаха трофея - Италия (2006), Испания (2010) и Германия (2014).

Ние се надяваме да не се повтарят подобни случки на предстоящото първенство в Русия. А и нали затова уж са видео повторенията.