Във вторник вечер светът гледаше през усмивка, но стреснато действията на един човек.

В ложата в Санкт Петербург, Диего Марадона танцуваше, опитваше да запази равновесие, отправи празен поглед към небесата и поспа, очевидно неадекватен по време на мача Аржентина - Нигерия (2:1).

Почувствал се зле от бяло вино, каза официално.

Разбира се, на това могат да повярват само... Не, вече дори малките деца знаят, че не бялото вино докарва Диего да такива състояние. Пак е бяло, ама...

Историята е дълга и не започва във вторник.

През април 2004 г. Марадона лежеше в интензивното отделение на болница в Буенос Айрес, а пред нея стотици бдяха три денонощия със свещи и негови портрети.

Идолът се бореше за живота си след инфаркт, предизвикан от ... ами от начина му на живот и особеното форсиране на същия през последните 48 часа, предхождащи удара.

 

Диего бе организирал двудневно парти в дома си с приятели, гарниран с посещение на мач на любимия му "Бока Хуниорс", а алкохолът и кокаинът на купона са били в количества, които (според очевидци) са били плашещи.

Марадона оцеля тогава. Четири години по-рано го приеха за няколкомесечна терапия в Куба, където се лекува след свръхдоза и отново намеса на спешното отделение в Аржентина.

И отново с проблеми с килограмите, 2008 г.

Снимки: Getty Images

След това каза - "чист съм". Така се изрази и след излизането от клиниката през 2004 г. "Чист съм, край!".

Но с неговия добър приятел, който не говори, но често е важна част от компанията на партитата му - белия прах, така и не успяват да се разделят.

Днес Диего е на 57 години и продължава да е идол в родината му. Има и църква на "Марадонистите", толкова силен е култът. Освен Пеле, няма друг в историята на футбола, оставил такава следа и влияние върху милиардите, които я обичат тази игра.

33 от тези 57 години минаха в приятелство с наркотиците. Първите 24 бяха зона, свободна от пороци като дрога и алкохол.

"Той се запозна с кокаина след трансфера в "Барселона" - разказва за него един от най-близките му хора, агентът Гилермо Копола. С него днес не си говорят. - До преминаването в Каталуня, Диего не близваше дори чаша вино, а за дрогата не искаше и да чуе.

Интересуваше го само футболът, а като дете от най-бедната част на Буенос Айрес, всеки цент, който изкарваше като играч, отиваше за братята и сестрите му, за семейството. Влизаше у дома. Всичко се промени в "Барса"."

Марадона през 1990 г., месеци преди да бъде хванат за първи път с кокаин на допинг-тест.

Снимки: Getty Images

Иронията на съдбата е голяма. Каталунски бизнесмени и политици опитват да използват огромната му популярност и той е ангажиран с кампания "антидрога" - става нейно лице от видеоклипове и афиши. Слага знак "стоп" пред децата в Испания да посягат към наркотиците.

Но няма кой да предпази него - вече с ореола на най-добър футболист в света, а и най-скъпоплатен. Изкушенията са огромни, нощният живот на Барселона - също. Съпругата му Клаудия (и с нея вече почти не си говорят) разкрива: "Диего имаше две тежки контузии, докато бяхме в Испания. По време на възстановяването той употребяваше кокаин, като в клуба разбраха за това. Президентът Нунес поиска да го продаде още през януари 1984-а след поредния скандал".

Сделката става месеци по-късно, през лятото на същата година, когато Диего е продаден на "Наполи".

През това време той вече е близък с дрогата. В Неапол славата му, всенародната любов, граничеща с обожание, не помага за по-трезва преценка на влиянието на "белия приятел". Камората взима Диего под крилото си, като му осигурява охолен живот, партита, момичета и протекция за всяко негово действие, нарушаващо закони или режим.

Диего като играч на "Барселона", някъде около 1984 г.

Снимки: Getty Images

А партитата са пълни с кокаин...

През 1990 г., в края на периода му в "Наполи", промяната е видима - Марадона е с наднормено тегло, подпухнали бузи и очи. И първият провал на допинг-тест идва същата есен, след Мондиала.

Вторият бе четири години по време на Световното първенство в Щатите, а третият - през 1997 г., когато вече бе се върнал в аржентинското първенство. Хеттрик от кокаинови удари по футболист №1 на планетата.

През 2000 г. едва не почина, спасиха го кубинските медици и рехабилитатори. Четири години по-късно отново се размина, като се зарече да изчисти организма си.

Марадона с фенове на "Наполи" след поредния купон.

Снимки: Getty Images

Тогава водещ доктор в Аржентина каза, че заради прекомерната употреба на наркотици и алкохол, Диего използва около 39 процента от сърцето си.

Около Мондиал 2010, когато бе селекционер на Аржентина, изглеждаше във форма и чист. В последните 2-3 години обаче отново виждаме стария Марадона, неуправляем, непредвидим и подпухнал.

Много негови приятели, близки и хора от семейството му вече не са в живота му. Скандали, разриви... Само с един от "приятелите" няма сили да се раздели вече 33 години.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos