Битката на българските отбори в Европа започва тази вечер с гостуването на Лудогорец в Косово на Балкани. Първият мач от първи квалификационен кръг на Шампионската лига е от 21:45 ч (Диема спорт), а реваншът - на 19 юли в Разград.

ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 започват своето участие във втори кръг от пресявките на Лига на конференциите в края на месеца.

Но не само пробив и слава са целите на българските отбори в турнирите на УЕФА. Сериозни икономически стимули също са причина те да търсят добро представяне, като всяка победа е важна и за коефициент, и като чист приход във финансово отношение.

Ето какво е разпределението на парите за новия сезон и какво може да очаква и търси българският контингент от четири представители в турнирите:

Шампионска лига, общ награден фонд 2.032 милиарда евро

Лудогорец трябва да премине през 4 съперника, за да влезе в груповата фаза.

Това ще му гарантира фиксираната сума от 15.64 милиона евро - а това е огромен дял от бюджета на клуба. Добавяме, че всяка точка в групите носи 930 000 евро, а победа - 2.8 милиона евро. Хипотетично - българският шампион в групите и с 4 точки в тях, ще спечели само от наградния фонд 19.37 милиона евро.

Ако отпадне още в първия кръг, Лудогорец отива в Лига на конференциите, където продължава да се бори за групите, но във втори рунд на този турнир. Ако обаче преодолее Балкани, а бъде елиминиран във втори кръг на ШЛ, попада в третия рунд вече на Лига Европа.

При елиминиране в третия кръг на шампионския турнир, отива в плейофа на Лига Европа. Ако пък стигне до плейофа в Шампионска лига, но не влезе в групите, се влива в груповата фаза на Лига Европа. С 5 милиона евро фиксирана компенсация.

Снимка: Bulphoto

Лига Европа, общ награден фонд 465 милиона евро

Тук може да играе единствено Лудогорец, ако отпадне във втори, трети или плейофния кръг на Шампионската лига. Отпадането в плейоф на втория по сила турнир ще прати тима в групите на Лига на конференциите, но попадането в групите пък на Лига Европа гарантира 3.63 милиона евро на българския първенец.

Ако то се случи след отпадане в плейофа в ШЛ, откъдето идват 5 млн. евро гарантирани пари, това е също съвсем нелош приход. Точка в групите на Лига Европа носи 210 000 евро, а победа - 630 000 евро.

Класиране напред също добавя пари в касата - 1.1 милиона евро за победител в групата, 550 000 евро за второ място. А всеки пролетен кръг носи още и още, все сериозни суми по над милион евро за елиминиран съперник.

Лига на конференциите, общ награден фонд 235 милиона евро

Тук имаме три отбора, стартиращи във втори кръг. Целта им е - естествено - груповата фаза.

Но ако бъдат елиминирани преди това, също ще получат фиксирани суми:

- отпадане във втори кръг - 350 000 евро

- в трети кръг - 550 000 евро

- в плейофа - 750 000 евро.

Класирането в групата носи бонус от 2.94 милиона евро за отбор. Точка там е оценена на 166 000 евро, а победа - на 500 000 евро.

Булфото

В допълнение към тези суми, ясно начертани и определени, България влиза и в списъка на страните, които чакат "плащания от разпределението на пазарния дял" на УЕФА, за участието на четирите ни отбора в турнирите.

Към момента сме 11-и в списъка и ни се полагат точно 1 милион евро. Парите, които ще бъдат преведени към БФС, а оттам се разпределят на клубовете (не само участници).

Има и още един детайл - т.нар. "десетгодишни коефициенти" на УЕФА - ранглиста на най-добре представилите се отбори като спечелени победи в последното десетилетие.

Първите 32 тима от нея получават допълнителни бонуси всеки сезон, като класацията се актуализира.

Лудогорец попадна в нея преди няколко години, но сега е далеч - 63-и. Останалите ни тимове са доста по-назад.

Снимка: Bulphoto