От няколко месеца МесиМанията е обхванала не само Маями, но и цяла Северна Америка, след като десетката на Аржентина избра Мейджър лигата като продължение на славната си кариера. Всяка поява на Меси по стадионите в САЩ е събитие, истерията е огромна, а феновете искат снимка, селфи, автограф или дори само да докоснат един от най-магнетичните играчи, някога хвърляли отпечатъка си върху великата игра.

Меси никога не е сам - буквално, в Маями и из Щатите. Не говорим само за съотборниците му в Интер Маями, но и за един мускулест тип, който не се отделя на повече от 2 метра от Лео. Е, когато е на терена, е на метър-два от тъчлинията, защото няма как Интер да го картотекира да играе...

Разбира се, няма нищо необичайно звезда от такъв калибър и с толкова чести публични появи да има бодигард. Но този се превърна в звезда покрай звездата, като вече има собствен живот в социалните мрежи, историите из спортните новини зад Океана, както и в жълтите издания, които се надпреварват да пишат за Ясин Чеуко.

Снимка: Getty Images

Персонален пазач

При пристигането на автомобила на Меси на стадиона в Маями, ако мачът е домакински, здравенякът с брадата върви на метър зад него. Не се натрапва, нито гледа лошо. Просто следи някой да не застане на пътя на играча. Ако се протегнат ръце за снимка или селфи, Ясин деликатно се намесва, но не пречи.

В първите 10 мача на аржентинската легенда в МЛС, общо три пъти фенове нахлуваха да го прегръщат на терена, а охранителят бе толкова бърз от стартовата си позиция току до тъчлинията, че ги пресрещаше още преди да стигнат до Меси. След което ги извеждаше, но без грубости. А после, вече край тъчлинията, им позволяваше снимка с Лео, който принципно няма нищо против.

Това му е работата, но кой е той?

Снимка: AP/БТА

Първите писания за него в Щатите бяха, че е нает от Дейвид Бекъм и собствениците на Интер, специално за охрана на Меси и семейството му. В информациите се виждаха факти като "бивш тюлен от военноморските сили на САЩ", "бивш професионален боец от ММА сцената" и т.н. Някои от тях остават спорни, а е почти сигурно, че първото не е вярно. В архивите на специалните части, наричани "тюлени", името на Ясин Чеуко не фигурира. А и той не е американски гражданин, ако се съди по оскъдните данни, които има за него. Няма как да е бил "тюлен"... може би. И това не е съвсем ясно, но със сигурност не е потвърдено, че е служил там.

Дон Шипли, сам бивш член на "тюлените", а днес популярен интернет влогър, разбива митовете за хора, което претендират, че са принадлежали към тази елитна част. Това е една от неговите специалности.

Но по случая с Ясин Чеуко и той е озадачен.

"Порових доста, направо извърших издирване - коментира в едно от видеата си. - Не намирам нищо за него, името му не излиза никъде. Въпреки това не изключвам да е бил част от някакви подразделения на армията. Просто май не е бил "тюлен"."

Колкото до ММА битките - имал е такива, но далеч от октагона на UFC. Добър боец, ако се съди по някои препоръки в специализирани сайтове, който тренира много в свободното си време и е провел няколко битки из Азия, една в Щатите и една в Северна Африка, в последните 10 години.

Това, което днес вече се знае, най-вече благодарение на усилията на аржентинските медии, за които всяка стъпка и поета глътка въздух от Лео в Маями са новина, е че Ясин всъщност е с фамилия Меси още от Париж. Някъде в началото на периода му в ПСЖ е нает от тях, а дотогава е работил отново във френската столица, като персонален бодигард на известни личности.

Не е ясно как е станал контактът с Меси, но е потвърдено и от сериозната медия "The Athletic", че преди да премине от Барселона в ПСЖ, Лео не е имал бодигард. Ползвал е хора от клуба, когато е имал притеснения за поява на публично място (което е било изключително рядко в града Барселона).

Снимка: Getty Images

Опитите да се научи повече за мистериозното минало на канарата от мускули, която бди над най-добрия футболист на планетата, удрят на камък. Ясин се усмихва, когато го приближат репортери, но не говори с тях. Нито пък се снима с фенове, които искат селфита с него, като че той е звездата в "двойката".

Наскоро, преди домакински мач на Интер, Меси се разсмя искрено, когато русокоса дама пожела да се снима с бодигарда, а не с охранявания от него дребничък аржентинец, който вървеше на метър пред Ясин с телефона си в ръка.

Меджу тях видимо има отлични отношения, а според "The Athletic" Чеуко е спечелил пълното доверие на мегазвездата. Той няма против бодигардът да е до него дори, когато загрява като резерва, за да влезе в игра. И това се случи няколко пъти в Интер Маями, а гледката на разтягащия се край тъчлинията Лео и човекът, който "стъпва в неговите стъпки" и оглежда положението, бе направо забавна.

По някакъв начин този човек е вече звезда, както вероятно само американските медии и публичен интерес успяват да превърнат в такава някой, който всъщност е допълнение към историята. Не корен на нейния сценарий.

Смешно, наистина, но пък и сериозна работа. Още повече при вестта (и тя си е съвсем истинска и официална), че онлайн издание в Щатите, особено популярно сред дамите, е предложило на охранителя 25 000 долара хонорар за снимка по бельо, която да публикува на първата си страница. Отказал е.

Според местните медии в Маями, парите не са му проблем, тъй като заплатата му при семейство Меси е огромна. Но и тук е трудно да различиш спекулациите и откровените измислици, от чистата истина.

Снимка: Getty Images

Според някои издания заплатата му е 3 милиона долара на година. Според "Маями Хералд" обаче това е напълно изключено, тъй като хората, които пазят собствениците на Интер - милиардерите от кубински произход братя Мас, взимат общо 1 милион долара годишно. А са поне четирима.

По-скоро възнаграждението му е около 300 000 долара, като всички негови разходи по престоя в Маями, пътуванията с отбора и Лео, са платени от семейството.

Наскоро Ясин бе видян до входа на детски увеселителен парк и първата вълна на истерия в социалните мрежи бе, че вероятно е там със семейството си (никой не знае има ли такова), но се оказа, че вътре са Лео и децата му.

А той просто е помолен да се навърта около входа, а не да влиза с тях на забавленията.

Изобщо - ЯсинМания върви ръка за ръка с МесиМания зад Океана.

Мистериозното минало на бодигарда подклажда интереса, особено, след като аржентинската десетка и Интер отпаднаха от плейофите в МЛС, а самият играч тъжно изгледа 3 от последните 4 мача от ложите с травма.

Но не може Меси да е в града, а да няма история около него, нали?

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images