През това лято феновете на шосейното колоездене трудно могат да се оплачат от големи събития, които да следят.

"Тур дьо Франс" предложи страхотна битка между Йонас Вингегор и Тадей Погачар, която за втора поредна година беше спечелена от датчанина, а преди две седмици Матийо ван дер Пул и Ремко Евенепул взеха световните титли в Шотландия.

Сега е време за още една епична надпревара, а тя е последната от голямата трите обиколки - тази на Испания.

Вуелтата е най-тежкото състезание от трите заради безмилостните си изкачвания, които изцеждат колоездачите до лимита на възможностите им. Доста често и отвъд.

Състезанието започва на 26 август и ще завърши на 17 септември, като включва 21 етапа. Стартът е в Барселона с отборен часовник, а финалът е по улиците на Мадрид.

Снимка: AP/БТА

Колоездачите няма да имат много време да се климатизират или да влизат във форма, защото още третият етап е планински, като ще се катерят височините на Андора.

Акцентът на тазгодишната "Вуелта" обаче са фаворитите. Голямата изненада е, че шампионът от Тура Йонас Вингегор взе смелото решение да участва и тук в опит да постигне нещо историческо.

Той и колегата му Примож Роглич отново са на линия за "Йъмбо Висма", като и двамата са сред големите фаворити за спечелване на обиколката. Те обаче са застрашени от световния шампион в часовника и миналогодишен във Вуелтата Ремко Евенепул от отбора на "Куикстеп".

Снимка: АР/БТА

Това е едно взривоопасно трио, като всеки от тях знае как да катери и да прави печеливши атаки.

Със сигурност "Йъмбо Висма" в началото ще инвестира ресурсите си в трикратния шампион Роглич, но не се знае какво ще предложи Вингегор след тежкия Тур. Именно датчанинът е фаворит №1 на букмейкърите.

Това обаче не са единствените големи имена в тазгодишната обиколка. Ще участват още хора като Хуан Аюсо и Жоао Алмейда от "ОАЕ", Герант Томас от "Инеос" и Енрик Мас от "Мовистар".

В битката се впускат общо 176 колоездачи от 22 отбора, за да се борят за различните фланелки - за генерално класиране, за лидер по точки, за най-добър катерач и за най-добър млад състезател.