"На някой играе ли му се баскет..."

Този статус от несъществуващите вече профили в социалните мрежи на Никола Йокич обикаля с огромна сила интернет след първата титла в историята на Денвър. Именно сръбската суперзвезда от Сомбор изведе Нъгетс до върха в НБА, а въпросното питане е останало в архивите, след като Жокера, по онова време още едва 15-годишно хлапе, го пуска във "Фейсбук" на 7 февруари 2011 година.

На 13 юни 2023 година същото това хлапе, вече на 28-годишна възраст, собственоръчно затвърди ореола си на най-добрият баскетболист в света в момента.

Никола Йокич от сръбското градче Сомбор е абсолютната суперзвезда на НБА. Сръбският майстор бе с основна роля за историческия триумф на Денвър, а фактите просто потвърждават това. Той стана първият играч в историята на Лигата, който завършва плейофите на даден сезон като №1 по точки, борби и асистенции сред всички свои колеги.

Освен това се нареди до колос като Уилт Чембърлейн, който единствено е успявал да завърши елиминационната фаза на даден сезон с повече комбинирани точки, борби и асистенции от Никола (52.9 за Йокич този сезон срещу 59.9 за Уилт през 1967 година).

Историята на Никола изглежда като изкарана от филмова продукция, но всъщност е истина и само истина.

Феновете, които следят НБА по-детайлно през годините, със сигурност са виждали снимките от детските години на Йокич, в които той е едно пухкаво детенце. Самият играч разказва, че преди да подпише с Денвър, спазването на режим е било нещо напълно чуждо за него.

А какъв играч е само той! Наистина специален, като за това разказва и неговият агент Мишко Ражнятович, за чието влияние ако трябва да направим асоциация с футболния свят, би било логично да го сравним с Мино Райола. Всички топ европейски играчи, а и доста от НБА, са представяни от агенцията на Мишко, "БеоБаскет", която прави едно-единствено изключение през всичките си години на работа, стане ли дума за привличането на баскетболист в редиците си.

"Взехме го при нас на 17-годишна възраст, като и до днес той остава единственият играч, с когото подписваме, без да сме го гледали. А се занимаваме с това вече почти 30 години", разказа самият импресарио в интервю покрай финалите на НБА. Как се случва това ли? Ражнятович се връща назад във времето и споделя, че е видял статистиката на Йокич в няколко поредни мача като юноша, в които има съответно 29 точки и 26 борби, както и 30 точки и 37 борби. Тогава звъни на един от скаутите си и го пита за въпросния играч, но той не знае нищо за него.

Снимка: Getty Images

"Бях изненадан, защото сме наясно с всички таланти, започвайки още от 10-годишните. Трябваше да разберем дали не взима толкова борби просто защото е много по-голям и силен от останалите си съперници. След кратко проучване получих обаждане от скаута, който ми каза - "Не е особено силен, напротив, даже е малко по-тежък отколкото трябва, но пък е много хитър и талантлив", добавя още Мишко. Но агенцията подписва с Йокич и останалото е история.

Самият Йокич също е наясно с етикетите, които са му лепнати, когато Нъгетс го взимат под №41 в Драфта през 2015 година. Всъщност, никой не вижда в живото телевизионно предаване как Денвър се спират именно на него, защото в онзи момент от традиционната церемония върви реклама на ресторант за бързо хранене.

Снимка: AP/БТА

Kогато поема към Щатите, бъдещата сръбска суперзвезда трябва да се отърве от вредните навици, които са му донесли етикета "дебел". И най-вече да хвърли на боклука огромната си любов към газираните напитки.

Сам признава, че е пиел по около три литра кока-кола всеки ден, но добавя, че е изпил последната си чаша на първия полет към Денвър.

"Никой не вярваше на дебелото момче. Но изглежда сякаш нещата се получиха. Не залагайте срещу дебелото момче", заяви с усмивка Йокич в едно от интервютата си след триумфа с 4-1 над Маями във финалите на Лигата.

И твърдението му е изцяло валидно. Във финалите той имаше средни показатели от 27.8 точки, 14.5 борби и 11.8 асистенции. Доста добро представяне за "дебелак", нали?

С невероятния си баскетболен интелект сръбската звезда на Денвър печели на своя страна и неутралните запалянковци. 211-сантиметровият център не блести с физическите данни на убийствен атлет, но компенсира с фантастичен поглед на играта и винаги знае къде са съотборниците му и как да ги намери.

Нещо, което е все по-рядко срещано в модерния баскетбол, където физиката е все повече и повече на преден план.

Освен това сърбинът не попада в категорията типична суперзезда. В началото споменахме за негов пост в социалните мрежи, но това е много назад в миналото. Самият играч споделя, че няма профили там, защото за него това е загуба на време.

Пълен контраст с множество негови колеги, които разполагат с десетки милиони последователи и не пропускат да ги информират за това какво правят ежедневно.

След триумфа пък шоуто на татко Никола бе откраднато от малката му дъщеря Огньена, която се превърна в абсолютната звезда на празненствата и обективите я следяха непрестанно.

Именно отдадеността му към семейството и привързаността към така любимите коне, които са страстта му от ранна детска възраст, го правят различен от всички останали мултимилионери в НБА. Двете награди за MVP на редовния сезон и тази за най-добър във финалите определено не са най-важното за него.

Миналото лято той бе коронован за №1 в Лигата именно в конюшнята в родния си град.

В четвъртък в Денвър ще има шампионски парад, посветен на титлата, до която Йокич изведе местния отбор. Но за него това ще бъде просто досадно задължение, защото вече заяви, че приоритет е да се прибере вкъщи в Сомбор.

Все пак в неделя има състезание с коне.

Снимка: Getty Images