Какво е чувството да си едновременно във водата и във въздуха?

Отговорът на този въпрос със сигурност може да даде най-точно Никола Абаджиев. 21-годишният българин е един от най-младите участници в GKA Kitе World Tour - най-силната надпревара в света на кайтсърфа. Всъщност, ако трябва да направим сравнение, свързано с някои по-популярни спортове, можем да класифицираме световния тур като "Шампионската лига за кайт". И там има българин, при това в елита на елита.

Младият софиянец е в дисциплината "strapless", в която се съчетават скорост, каране по вълни, както в традиционния сърф, така и доста сериозни полети. Никола е възпитаник на Испанската гимназия в столицата, а след завършването си се насочва именно към Иберийския полуостров, където продължава образованието си в Андалусия - близо до едно от най-добрите места за каране в Европа, за да продължи да съчетава нещата, които обича.

Как започва всичко за едно българско момче, което дебютира сред най-добрите в света още като тийнейджър?

Снимка: GKA Kite World Tour/ gkakiteworldtour.com

За Никола началото е с хавайски сърф, когато е още съвсем малък - на 7-8-годишна възраст, както сам споделя пред Dir.bg. Началото е дадено на нашето Черноморие, в Лозенец, а след като искрата е запалена, той става няколко пъти шампион на България в сърфа, след което се преориентира към голямата си любов - а именно кайтсърфа.

"Започнах по-сериозно да карам кайт, когато на 14 отидох в Гърция и бях учител по уиндсърф. Тогава започнах да му обръщам повече внимание и оттогава не съм спирал", връща се назад Абаджиев, допълвайки, че за първи път се е срещнал с хвърчилото, бара, трапеца и дъската - основните елементи на кайт екипировката, когато е бил 9 или 10-годишен.

Превъртаме лентата по-напред във времето. Кога и как разбираш, че си достатъчно добър, за да правиш това, което обичаш, при това на високо ниво? И да го превърнеш в своя професия.

"Още не се имам за достатъчно добър, честно казано", скромно заявява българинът, който в момента е №6 в света в своята дисциплина в Световния тур. Но също така разказва как на 16-годишна възраст все пак осъзнава, че има шанс. Първоначално екипировката му идва от Петър Морчев и легендарния сърф магазин в Бургас, но през 2016 година получава предложение за договор от италианската компания RRD и прави стъпката към следващото ниво.

Снимка: GKA Kite World Tour/ gkakiteworldtour.com

"Тогава усетих, че има шанс да се занимавам по-сериозно и да пробия", допълва той и разказва за първото си състезание - в Мароко същата година, където отива с баща си и получава точки, а както сам отчита, представя се значително по-добре, отколкото очаква и приключва девети. През 2019 година участва в абсолютно всички състезания, а през настоящия сезон се движи повече от добре и вече си е запазил мястото и за догодина, когато целите ще са по-високи - да се представя още по-стабилно, за да е все по-близо до лидерите.

Благодарение на участието си в Световния тур пътува до изумителни места - Мавриций, Кабо Верде, Мароко, Южна Африка. Отчита, че не излиза евтино "да бъдеш в час и да се представяш добре на всички състезания", но също така описва участието си в елитния тур като нещо наистина специално и си пожелава да го прави още дълго време. Запитан за любима дестинация, посочва Кабо Верде, защото условията там му допадат най-много, както и енергията на хората, сред които вече има приятели.

Снимка: GKA Kite World Tour/ gkakiteworldtour.com

"Ако състезанието е седмица, понякога оставам за месец", обяснява силната си връзка с острова в Атлантическия океан.

Успоредно с големия спорт, Никола не обръща гръб и на образованието. Записва "Морски науки" в университета в Кадис, който пък е съвсем близо до едно от перфектните за каране места в Европа - Тарифа. Специалността не е лесна, но вярва, че ще изпълни целта си и ще я завърши с успех.

"Първата година в университета живях в Кадис, но при всеки удобен момент бях в Тарифа, за да карам. Зимата много от най-добрите кайтисти тренират там и това бе шанс да видя какво правят, да бъда до тях, да си говорим. В този спорт всички сме приятели, даваме си съвети и се подкрепяме, което е нещо наистина специално", продължава разказа си Никола.

Пандемията удря света във втората му година, като затваря доста врати, но пък отваря други - особено за него. Обучението минава онлайн и това му дава шанс да се премести за постоянно в Тарифа и да работи върху карането си при всяка възможност.

Снимка: GKA Kite World Tour/ gkakiteworldtour.com

"Присъствените занятия бяха сведени до минимум и когато трябваше да ходя до университета, просто отивах с буса ми за 1-2 дни и буквално спях в него пред университета, а после се връщах в Тарифа. Там в момента се чувствам като у дома. Надявам се, че и тази зима ще успея да се върна, за да тренирам още", разяснява ситуацията.

А въпросният бус е друг от начините на Никола да прави това, което обича. Заминава с него за Испания преди първата си година като студент, след като преди време е живял три месеца именно в него.

"Събрах цялата си екипировка и ми бе по-евтино и удобно да пътувам с него. Спирах по някои наистина много яки места из Европа, направих супер карания в Италия и Франция. Даде ми шанс да опозная места, за които дори не съм предполагал, че съществуват", спомня си той за пътешествието в посока Испания. Пътуването е неделима част от живота на кайтистите и както Никола уточнява, именно това е най-хубавото нещо, което получава от спорта - възможността да вижда нови места и да се запознава с нови хора.

Снимка: GKA Kite World Tour/ gkakiteworldtour.com

"Определено това е моят живот. Когато съм във водата успявам да мисля за неща, които никога не ми идват наум вкъщи и в ежедневието като цяло. Кайтът ми дава възможност да се изразявам по един съвсем друг начин", разкрива той и казва, че просто иска да продължи да кара и да бъде близо до водата, защото това е неговото специално занимание, което му носи удовлетворение и пълно щастие. Да прекарва време в природата е наистина важно за него.

Междувременно прогресът му не остава незабелязан и в момента Никола е един от тримата българи, които са част от отбора на "Ред Бул" - другите двама са Весо Овчаров (парапланеризъм) и Тихомир Иванов (лека атлетика).

"Надявам се заедно да продължаваме да бутаме кайта в България и България в кайта. Последните години в България има много кайтисти, има много хора, които обичат спорта и се кефят да бъдат във водата. Това ме прави много щастлив, защото една от основните ми цели е да покажа на хората колко е специален и уникален този спорт. Има много хора, които карат и се надявам да стават все повече", казва той и добавя, че благодарение на подкрепата на "Ред Бул" успява да участва на състезания, за които само е мечтал.

И когато става дума за мечти, тази на Никола Абаджиев е една - да продължи да кара кайт и да е близо до водата. Без значение дали говорим за море, океан, езеро... И също така си пожелава България да стане по-популярна на световната кайт сцена и на нашето море да дойдат някои от големите имена в спорта, за да покажат на хората, че наистина имаме подходящи условия.

"Целта ми е просто да правя това, което обичам и да се чувствам добре, смирен със себе си и с всичко, което правя", обобщава за финал на нашия разговор целите си спортистът, който е №6 в света в момента и с усърдието и отдадеността си прави така, че името на България да бъде споменавано все по-често в елита на кайтсърфа.

Един свободен дух, който е превърнал голямата си страст в професия.