Историите на някои хора са толкова нетрадиционни, че си заслужават да бъдат екранизирани.

Такъв е и случаят с Пат Тилман, бивш играч от Националната футболна лига в САЩ, който отказа мултимилионен договор, за да се присъедини към американската армия в Афганистан. Това се оказва последното му важно решение в живота, защото е убит от приятелски огън едва на 27-годишна възраст.

Неговата трагична съдба го превръща в герой както за спортните фенове, така и за американската армия. 

Роден е на 6 ноември 1976 година в Сан Хосе, Калифорния и е най-големият от три момчета. Защитава по-малките си братя и бързо изгражда фигура на лидер, който обича да пробва лимита си във всяко начинание.

Още в гимназията той се превръща в звезда, като извежда отбора по американски футбол до Центръл Коуст дивизията, въпреки че в началото му се казва, че е твърде малък на размери, за да се подвизава в този спорт.

Снимка: Getty Images

Щатският университет в Аризона бързо вижда потенциала му както за образованието, така и в спорта. Заради малките му размери го вграждат на позиция linebacker, като той е част от защитата на тима. Избиран е три пъти за Pac-10, който е селекция на перфектния колежански отбор.

Бързо е забелязан от Националната футболна лига (NFL) и Аризона Кардиналс го привлича като седми избор в драфта през 1998 година. Мнозина се осъмняват в намеренията на треньорите да го пуснат като титуляр, но пре 2000 година на позицията сейфти той подобрява рекорда за най-много спрени атаки на съперника (tackles), като прави 224.

Успехите му в НФЛ не му замайват главата и принципите, като той продължава да пътува към мачовете със стария си пикап, който кара и в колежа. Скромността му е пословична, като той дори отказва да използва мобилен телефон. Продължава да се развива извън спорта с четене и е изключително комуникативен, като непрестанно общува със семейството, приятелите и колегите си. Описван е като човек, надрасъл с много все още скромната си възраст.

Между сезоните Тилман продължава да се развива и физически, като участва на много маратони и триатлони, а в същото време учи за магистърска степен по история в университета.

Интересува се горещо от тази наука. Пример за това са думите му пред репортери след атаката на 11 септември, 2021 година: "В моменти като този човек спира да се замисля колко добре ни е, в каква система живеем и свободата, която притежаваме. Голяма част от семейството ми отиде да се бие във войни, а аз не съм направил нищо".

През пролетта на 2002 година Тилман се жени са любовта си от гимназията Мери. След връщането му от техния меден месец, Пат съобщава на Аризона Кардиналс, че иска да прекрати кариерата си, за да се запише в американската армия с брат си Кевин. В даден етап от кариерата си той отказва договор на стойност 9 милиона долара от Сейнт Луис Рамс, за да остане лоялен на Кардиналс, а преди да иде в армията отказва 3,6 милиона долара.

Решението му шокира американската спортна общественост и то приковава вниманието дори на националните медии. Въпреки всичко той отказва да говори по въпроса.

Пат и Кевин се присъединяват към американската армия през юли 2002 година, като ангажиментът им трябва да е за три години. Командировани са във втори батальон на 75-ти рейнджърски полк във Вашингтон. Изпълняват няколко мисии в Ирак през 2003-а по време на американската инвазия там, както и в Афганистан година по-късно.

Снимка: Getty Images

Във вечерта на 22 април 2004 година, отрядът им попада в засада, докато пътува по тежък терен в източен Афганистан. Той се опитва да осигури покритие за останалите, но това води до неговата преждевременна и трагична смърт.

Американската армия изпраща 3000 страници засекретена информация за смъртта му на неговите родители. Първоначалната версия е, че Тилман е убит от вражески сили, но се оказва, че пентагонът прикрива истината. Семейство Тилман стига до нея, като в последствие става ясно, че синът им е погубен от приятелски огън.

Снимка: Getty Images

Случаят придобива сериозен публичен отзвук и до днес се използва като пример за намеренията на американската армия да изкривява истината или директно да лъже за обстоятелствата около конкретни военни операции.

Смъртта на Тилман бързо го превръща в национален герой заради неговият избор винаги да следва принципите си и да се развива по всякакъв начин. Качествата му са все по-рядко срещани в модерния свят.

Семейството му открива фондация на негово име, а до днес Националната футболна лига и Аризона Кардиналс го почитат с различни инициативи.

Снимка: Getty Images