Митничар, пожарникар, полицаи, учител, електротехник и още момчета с различни професии. Всички те ще се изправят тази вечер срещу националния футболен отбор на България.

И това няма да е шоу мач срещу любители с благотворителна цел, а двубой между два национални тима, като срещу България ще излезе скромният Гибралтар.

Дали, за да се даде шанс на по-младите и неопитни играчи в състава ни, или в опит да се избегне очертаващата се година без победа, родният тим посреща страната джудже тази вечер от 19:30 часа на националния стадион "Васил Левски". Срещата ще излъчва по БНТ 3.

Двубоят ще е първи между тези два тима, а България е 24-ата страна, срещу която Гибралтар ще се изправи в скромната си 7-годишна история като член на ФИФА.

Разбира се, че Грибралтар е най-скромният европейски национален тим заедно с този на Сан Марино. И двата тима са полупрофесионални, съставени от момчета с най-различни професии, които тренират футбол вечер след работа.

В почти всеки свой мач Гибралтар е боксова круша. За тези седем години отборът претърпя 40 поражения, но пък трябва да се отбележи, че за последните две години момчетата от средиземноморското крайбрежие са имали доста повече поводи за радост от днешните си български съперници.

За тези две години Гибралтар спечели четири мача, при това официални, докато България извоюва само една победа, дошла преди година срещу Чехия (1:0).

Снимка: Getty images

Факт е, че успехите на Гибралтар дойдоха в срещу доста по-леки съперници от тези, които България срещаше, но пък четири победи са си четири победи. Доста престижното 1:0 в Ереван над Армения, последвано от две победи над Лихтенщайн (2:1 и 1:0), както и ново минимално 1:0 над Сан Марино.

И докато за нас днешната контрола изглежда като отчаян вариант да спечелим мач през 2020-а, то за конкурентите ни от Гибралтар, мачът е генерална репетиция преди важните им заключителни срещи от Лигата на нациите.

Гибралтар оглавява група си в Лига "D", в която са още Лихтенщайн и Сан Марино. Ако отборът запази мястото си, а пък България остане на последната позиция в своята група в Лига "В", то в следващото издание на Лигата на нациите, ще бъдем заедно в Лига "С" с Гибралтар.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Днес с капитанската лента на гостите по всяка вероятност ще излезе 37-годишният Рой Чиполина. Той е популярен като капитан на Гибралтар, както и на местния шампион Линкълн Ред Импс, но прехраната си изкарва като митничар.

Най-опитният в състава с 47 мача е Лиъм Уокър. Всъщност той е един от тримата играчи в настоящия тим, който някога е играл футбол професионално.

Дълги години Уокър бе част от третото ниво на английския футбол. Професионален футбол е играл натурализираният египтянин Мохамед Бадр, както и роденият в Англия Рийс Стайш.

Сред водещите звезди на Гибралтар са тримата братя Касяро. Те са като икони за местния футбол, а днес в София са само двама от тях. Това са Кайл, който работи в логистичен център и Лий, който пък е полицай.

Друг култов тип от тима на Гибралтар е Адам Прийстли. Той е учител в английския град Лийдс, като всяка неделя разцъква футбол в неделната лига на Йоркшир.

Друг от опитните играчи - Джак Сърджант, пък изкарва прехраната си като пожарникар.

Сред 27-те играчи, които от няколко дни тренират в София, има доста студенти, електротехник и работници в държавната администрация.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Изобщо, Гибралтар е един култов тим, който всеки мач излиза да играе за честта на малката си родина, чиято обиколка е 13 километра.

Със сигурност те започват всеки мач без очаквания и напрежение, а само с надеждата, че ще могат да надскочат себе си, да напишат история, или поне да накарат феновете в Европа да говорят за скромния Гибралтар.

Тези момчета с най-различни професии, ще опитат да надскочат себе си и тази вечер в София.

Срещу тях пък ще видим един психически затормозен отбор на България, върху който тегне напрежението от дълги години на провали, както и календарна година без успех.

Снимка: Getty Images