Вероятно, ако имате профил в социалните мрежи, името на Нургюл Салимова е най-често срещаното от вас във "фийда" ви в последните дни.

В България това явление не е ново - всички разбират от шахмат и изведнъж стават загрижени за проблемите на тази игра у нас, защото някъде там, в Баку, едно българско момиче се бори за победа на суперсилен турнир.

И - ОК, простено е, че мнозина така и не направиха разликата между световна титла в шахмата, и да спечелиш надпреварата за Световна купа, но поне не е лошо да се знае, че развитието на това момиче не е метеоритно, тя не се е появила в елита на шахмата преди седмица.

Dir.bg бе само една от медиите, които ви предупреди, че идва дете-чудо. Успехите на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова, които са световни шампиони, още са далеч за Нургюл, но курсът е поет и целта е ясна.

През февруари 2019-а написахме:

"Едно българско момиче стигна до върха в световната ранглиста, но мечтите не спират дотук. Тя иска да е шампионка по шахмат на планетата."

Тогава Нургюл бе на 15 години, а и ние ви разказахме нейната история в първите стъпки, благодарение на треньора и личен приятел и ментор Живко Жеков.

Тогава Салимова бе номер едно в света в ранглистата до 16 г., а нейният рейтинг в световната федерация (ФИДЕ) бе 2405 точки. Днес е 2423.8, като това и отрежда 39-о място в ранглистата при жените.

Там водят две китайки, трета е Александа Горячкина, която победи нашето момиче на финала в Баку, а десета - Ана Музичук, която пък Салимова надигра на полуфинала.

Началото бе далеч от славата, която за седмица споходи Нургюл около успеха в Азербайджан. Считат я за суперталант от 2009-а, когато клубът "Бургас 64" я забелязва. По-точно - Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл.

Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Родителите и си живеят там и днес, а те са толкова скромни, че не искат дори да чуват за интервюта и обществен интерес. Искрата на играта у нея палят дядото и бащата - и двамата активни шахматисти. За ранния успех ключови са още трима души.

Единият е руснакът Вячеслав Тиличеев, професионален играч, съдия и треньор по шахмат, който живее у нас. Другият - Владимир Георгиев, който бе наставник на Антоанета Стефанова при спечелването на световната титла от нея през 2004-а. Третият, който е практически част от семейството, е Живко Жеков.

Днес, вече като утвърден състезател при жените, Нургюл работи с българския гросмайстор Петър Арнаудов, както и с азербайджанския елитен състезател Ниджат Абасов - онлайн, за да израства и усъвършенства определени детайли, защити, схеми в играта си.

Карлсен гледа отблизо една от финалните партии при жените в Баку

Снимка: FIDE

Не е случайно, че точно нея сочат от близо десетилетие за дете-чудо. Нургюл спечели Европейското първенство за деца до 8 г., после и Европейското, и Световното първенства до 12 г. През 2017 г. стана първа и на републиканското първенство у нас за жени.

Светът вече я познаваше далеч, преди у нас да се "взриви" и "яхне" интерес към нейния успех.

Познават я и във фондация "Димитър Бербатов" за таланти, където изкара година, взе и приз като едно от "Успелите деца" на организацията.

През 2017 г. я поканиха в световния отбор на звездите в демонстративен турнир в Сейнт Луис, САЩ. Огромно признание за таланта на момичето.

Магнус Карлсен, най-големият в тази игра поне от десетилетие, изгледа с интерес финалните партии с Горячкина в Баку. Седеше край масата и видимо се вълнуваше. Както и цяла България, открила новата си спортна гордост.

Докъде ще стигне Нугюл не е ясно, защото талантът не винаги гарантира успех. И в шахмата, и в живота изобщо.

Но поне пътят е ясен, а крайната цел - достатъчно добре формулирана. И тя върви към нея не в последния месец, а от десетилетие.

Димитър Бербатов награждава талантите от програмата за "Успелите деца", която неговата фондация ежегодно поддържа. Салимова бе наградена преди 8 години

Снимка: Личен архив