Той е толкова ярка и шеметна фигура, че трудно някой би останал безразличен към него.

Феновете му са много, критиците му също не отстъпват по брой, а хората, чието отношение е някъде по средата, вероятно наистина са малко, ако въобще ги има. Той е Роналд Антонио О'Съливaн. И адски много обича да печели.

Седемкратен шампион на Великобритания. Седемкратен шампион в турнира "Мастърс". Рекордьор по брой триумфи и в двете изброени надпревари. Световните му титли са само шест, но пък за сметка на това никой друг няма повече успех сумарно в тези три турнира, известни като "Тройната корона". 

Ракетата Рони има точно 20 титли и един от едва трима с двуцифрен брой успехи тук. Другите са Стивън Хендри и Стив Дейвис, съответно с 18 и 15.

Когато не твори около масата за снукър, Рони винаги е магнит за медиите. Защото винаги има какво да каже и в какво да се забърка. Днес навършва 45.

Възраст, която означава, че би трябвало вече да е по-съзрял. Но пък и възраст, която ни дава шанс да се върнем към някои от култовите му изказвания през годините.

Мнозина го считат за най-добър в историята на играта. Той пък смята, че ако не е имал толков проблеми извън спорта, вероятно е щял да бъде още по-добър.

Снимка: Стоп кадр

"С всичките ми демони. С майка ми и баща ми в затвора, с всичкото пиене и наркотици. Обсесиите. Депресиите. Децата. Между всичко това съм успял да спечеля няколко титли, всъщност, няколко десетки титли. Не е толкова лошо за такъв провал като мен", казва преди време Рони, чиято история е достойна за филм - баща му влиза в затвора за убийство, а по-късно майка му също се оказва зад решетките

При подобно стечение на обстоятелствата, някои хора всячески търсят спасение, включително и чрез религия. Но не и той.

"Опитал съм не една или две религии през живота си. Както и гурута. Включително будизъм. Но нищо не може да ми донесе такъв вътрешен мир, както снукъра", разказва той.

"Спомням си, че нямах търпение всяко световно първенство да приключи. Защото няма да има повече допинг проби и ще мога да се смачкам", е друг негов лаф, който може да ви каже достатъчно за това колко стриктно е спазвал режим през годините.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

И въпреки любовта към снукъра, понякога се изнервя. Особено заради бавното развитие на играта.

"Ако не си на масата, седиш в стола и няма какво да направиш. Не можеш да кажеш на помощника си, както е в голфа - "Ей, този шибан идиот играе бавничко". В снукъра трябва да си седиш на задника в стола. И да гледаш как някакъв глупак сe мотае", категоричен е той.

Легендарният играч добавя още, че синът му никога няма да играе снукър, защото "тази игра поврежда главата ти както никоя друга".

"Обичам го прекалено много, за да му причиня нещо такова", лаконичен е О"Съливън.

Рони е и играчът, който е правил най-много максимални брейкове в историята на снукъра - цели 15 пъти. Но се е случвало и да пропуска да направи 147. Съвсем умишлено.

"Можех да вкарам черната и да направя 147. Знаех, че ще получа 10 хиляди. Но това е малко, честно. Максимумът е огромно постижение, което трябва да бъде оценено по-добре", споделя още Ракетата.

"Снукърът е най-важното нещо. Любовта на живота ми. Никога не съм бил толкова отдаден емоционално на каквото и да е в живота си. На човек, на предмет, на каквото и да било, както съм отдаден на играта"

Такъв си е ракетата. А, да - и наскоро обяви, че всъщност най-големият комплимент е получил не от някой колега или анализатор на снукъра, а от култовия рокаджия Кийт Ричардс.

"Веднъж дойде да ме гледа - разказа с усмивка О`Съливан. - След това и ми каза: Човече, беше като Моцарт. Ти си Моцарт на снукъра. Това е... как да се изразя. Един от най-великите музиканти, член на една от най-славните банди в историята, да ти каже такова нещо. Да те сравни с Моцарт - мит от неговия бранш.

Ето това е най-големият комплимент, който съм чувал някога. И винаги ме вдъхновява."