Русия е в еуфория, след като националният отбор е на практика първият осминафиналист на Мондиал 2018.

Двете убедителни победи с 5:0 над Саудитска Арабия и 3:1 над Египет гарантираха това, а медиите и феновете в страната тотално преобърнаха мнението си за отбора и селекционера Станислав Черчесов.

В дните преди Световното първенство призивите за уволнение на треньора идваха отвсякъде.

Часове след победата над египтяните, известният в Русия актьор Ростислав Хаит, написа колонка в онлайн изданието на "Спорт Експрес". Заглавието:

"Простете, Станислав Саламович!".

Същият човек на изкуството призова пак от страниците на авторитетния вестник месец преди Мондиала: "Уволнете Черчесов, преди да е настъпила катастрофата!".

Заглавията са бомбастични, като общата голова разлика от 8:1 опиянява руснаците, а играта на 196-сантиметровия централен нападател Артьом Дзюба е особен повод за вдъхновение.

"Дзюба е цар! Всъщност във всеки от нашите живее по един малък цар и в определени моменти те поемат ръководенето на армията на терена", пише същото издание.

"Съмнявахме се във вас, а вие ни донесохте щастие", реди друг коментар на "Спорт Експрес".

"Е, как ви се струва руската машина!?", пита пък "Газета.ру". 

Но има гласове и за по-трезва оценка. Един от тях дойде от Жозе Моуриньо, който коментира Мондиала за руската телевизия.

"Радвайте се, руснаци - това е хубава победа. Но не изпадайте в еуфория, нищо кой знае какво не е станало. Саудитска Арабия е посредствен отбор, а Египет - малко по-добър. Срещата с Уругвай ще покаже къде е руският отбор реално.

Денис Черишев бе мой играч в "Реал", страхотно момче. Има в гените си футбол, баща му също бе добър играч. Вероятно днес е най-щастливият човек на света, защото той доста се колебаеше дали да приеме да играе за Русия по онова време (около 2011 г. - б.а.). Но взе правилното решение."