В неделя "Анфийлд" ще бъде най-горещото място в Европа, въпреки че само на 40 километра вероятно ще има шампионски празненства в светлосиньо.

Причината стана ясна още на 26 януари с онова изненадващо видео съобщение, с което Клоп обяви края на 9-годишния си иконичен престой начело на Ливърпул.

Какво всъщност се случи в периода от "Здравейте, аз съм Нормалния и ще залагам на хевиметъл футбол" до "Чувствам се тотално изтощен и имам нужда от почивка"?

Ливърпул изпраща сезон, в който сякаш не разпредели правилно силите си. От момента, в който стана ясно за предстоящата раздяла с Клоп, мърсисайдци се разпиляха на всички фронтове, опитвайки се яростно да осигурят мечтаното изпращане на легендарния си мениджър. И в крайна сметка записаха един толкова характерен за Клоп сезон, в който накрая има всичко друго, но не и трофеи.

Начело на Ливърпул германецът спечели Шампионската лига, но също така загуби три европейски финала. Сложи край на 30-годишното чакане за триумф в Англия, но с потенциала на отбора една титла за 9 години не изглежда чак толкова огромен успех.

Очевидно би било абсурдно да бъдем прекалено критични за това, че Ливърпул не е успявал да направи последната крачка. Но е факт също, че в музея на "Анфийлд" сякаш пазеха място за поне още няколко купи. 

И тук трябва да се направи едно изключително важно уточнение.

Макар постигнатото от Клоп като трофеи на някои да се струва оскъдно, контекстът е от съществено значение. Той направи това срещу далеч по-богат клуб в лицето на Сити, който има един от най-великите треньори в историята. В тези два сезона, когато Ливърпул завърши втори, той събра 97 и 92 точки - показатели, които дори преди 15 години щяха да гарантират титлата.

Снимка: Getty Images

Или казано по друг начин - кои са петимата най-велики мениджъри в историята на Висшата лига?

Наистина ли някой би могъл да не постави Клоп там, редом с Фъргюсън, Арсен Венгер, Жозе Моуриньо и Гуардиола?

Той преобрази Ливърпул, превърна го от задрямал гигант в сериозен претендент. Създаде отбор, който дори неутралните фенове гледат с удоволствие.

Getty Images

Всъщност - именно това е най-голямата заслуга за Клоп, който в неделя заслужено ще бъде изпратен с почести - той върна Ливърпул обратно на голямата сцена. Клубът беше в будна кома, лутащ се далеч от върха, пълен с изумително некадърни играчи. В момента отново е гранд, с който всички са длъжни да се съобразяват.

Да, не всичко завърши така, както Клоп или Ливърпул биха искали. Умората се настани, но тя е логичен резултат от 9 години на пълно емоционално изтощение, луди мачове, инфарктни обрати и изумителни спектакли.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Срещу сухата статистика от финалния за Клоп сезон стои само една Купа на Лигата. Но понякога зад числата се крие нещо много по-важно - любовта и благодарността на милиони фенове, които крачеха редом с мениджъра по време на това вълнуващо преживяване.

P.S.

Вижте тези две снимки от вторник:

Един мъж стои на празния "Анфийлд", гледа от терена и трибуните и просто попива със сърцето си от магията на този велик клуб. И да, името на този човек е Юрген Норберт Клоп. Почти винаги обичан, понякога ненавиждан, но винаги уважаван...