Световното стартира днес, а както е по традиция, една от най-интересните теми са стадионите. Местата, където ще се случва всичко.

Със съоръженията в Русия имаше доста проблеми, но в крайна сметка всичко е наред за старта на първенството.

Стадионите са 12, в 11 руски града, като столицата Москва ще има 2 съоръжения.

Всичките градове са в европейската част на страната, но това не означава, че разстоянията между тях са малки, все пак говорим за най-голямата държава в света.

Между най-северния град домакин - Санкт Петербург и най-южния - Сочи, разстоянието е 1925 км. Това между най-източния - Екатерининбург и най-западния - Калининград е 2488 км.

Галерия със стадионите вижте тук!

1. "Лужники" - Москва (81 000 места)

Арената на първия и последния мач от Мондиала. 81-хилядният "Лужники" е най-големият стадион в Източна Европа и 10-ият по големина на континента. На 15 юли, той ще влезе в елитната компания на съоръжения, посрещали Олимпийски игри, финал на Световно първенство, Шампионска лига и Купата на УЕФА.

Старият "Лужники" бе разрушен през 2013 г., а новият изграден за 350 милиона евро. Той е сред най-модерните в Европа.

"Лужники"

Снимка: fifa.com

2. "Откритие Арена" - Москва (45 360)

Другият столичен стадион за Мондиала е дом на гранда "Спартак". Строежът започва през 2007 г., но след множество забавяния, е открит през 2014 г. През 2010-а, проектът дори е замразен, защото новият архитект на Москва не одобрява дизайна. Все пак арената бе построена и ще посрещне пет мача от Мондиала. Изграждането струваше 360 милиона евро.

"Откритие Арена" - Москва

Снимка: Официален сайт

3. "Крестовски" - Санкт Петербург (68 134)

Разположен на едноименния остров, стадионът е втория по големина на Мондиала и ще посрещне 7 мача. Строежът му претърпява сериозно забавяне от 6 години. Вместо през 2011-а, той бе открит през 2017-а. Цената на изграждането му надхвърли 1,1 милиарда долара, което е с 3 пъти над предвиденото и го прави сред най-скъпите стадиони в света. Около строежа му имаше и скандали с условията на труд. Норвежки журналист разкри, че над 100 севернокорейци работят като роби.

"Кресовски" - Санкт Петербург

Снимка: Фейсбук

4. "Казан Арена" - Казан (45 379)

Домът на "Рубин" (Казан) ще приеме 6 двубоя от турнира, а строежът му костваше 450 милиона долара. Построяването му отне три години, което си е прекалено малко в сравнение с останалите арени в този списък. Външността на стадиона е огромна видео стена - най-голямата в Европа.

"Казан Арена"

Снимка: Официален сайт

5. Стадион "Фищ" - Сочи (47 659)

Стадионът бе построен за зимната Олимпиада в черноморския град Сочи през 2014 г. Конструкцията му струваше внушителните 779 милиона долара, но изниква въпросът: Какво ще стане след Световното. Стадионът бе използван за откриването и закриването на Олимпиадата, 4 мача по време на Купата на Конфедерациите и ще се изиграят 6 мача от Мондиала. През другото време той почти не се използва, защото Сочи няма професионален футболен клуб. 

"Фищ" - Сочи

Снимка: Фейсбук

6. "Космос Арена" - Самара (44 918)

Съоръжението на стойност 320 милиона долара в Самара бе едно от най-проблемните. То бе открито едва преди месец, а от ФИФА имаха сериозни съмнения, дали това ще се случи до началото на Световното. Стадионът първоначално трябваше да бъде на остров на река Волга, но проектът бе сменен.

"Космос Арена" - Самара

Снимка: Официален сайт

7. "Ростов Арена" - Ростов (45 000)

Стадионът на брега на Дон ще посрещне пет мача от Мондиала. Той бе построен за четири години, а след първенството, капацитетът му ще бъде намален с 10 000 места.

"Ростов Арена"

Снимка: Getty images

8. "Волгоград Арена" - Волгоград (45 568)

Арената във Волгоград бе построена вурху стара нефтена рафинерия. Проектът бе доста по-мащабен, но заради липса на финансиране, фитнесите, плувният басейн и търговският център не бяха построени.

"Волгоград Арена"

Снимка: Официален сайт

9. Стадион "Централ" - Екатерининбург (35 696)

Съоръжението се превърна в едно от най-популярните в света заради странния си вид и едната трибуна излизаща извън кръглата му конструкция. Тази идея хрумна на архитекта, тъй като след Мондиала, местният "Урал" няма да се нуждае от 35-те хиляди места и временната 12-хилядна трибуна ще бъде премахната.

Стадион "Централ" - Екатерининбург

Снимка: Официален сайт

10. "Нижни Новгород Арена" - Нижни Новгород (44 899)

Съоръжението се намира на мястото, където реките Волга и Ока се сливат. Построено е до един от символите на града - катедралата "Св Александър Невски". Както при повечето стадиони, след Мондиала капацитетът му ше бъде намален, защото местният "Олимпиец" се състезава в Трета лига и не предизвиква фенски интерес.

"Арена Нижни Новгород"

Снимка: Getty images

11. "Мордовия Арена" - Саранск (44 442)

Построяването му струваше 300 милиона, като ще приеме четири двубоя от турнира. След края му, капацитет ще бъде намален до 28 000.

"Мордовия Арена"

Снимка: Фейсбук

12. "Арена Балтика" - Калининград (35 212)

Стадионът се намира на брега на Балтийско море. Построяването му върху остров Октябрски предизвика множество дискусии, защото той често е жертва на сериозни наводнение. Водата на няколко пъти заливаше съоръжението докато бе в строеж, но добрата новина за феновете е, че по време на Световно няма подобна опасност.

"Балтика Арена"

Снимка: Фейсбук