Вече повече от десет години Кайри Ървинг е сред най-добрите баскетболисти в света. Роденият в някогашната австралийска столица Мелбърн гард се превърна в едно от лицата на НБА - категорично най-силното и най-популярното първенство в световен мащаб, но вместо за единадесети пореден сезон той да радва феновете с магическите си отигравания на паркета, сега звездата на Бруклин е далеч от светлината на прожекторите.

Поне на тези, които осветяват ярко терените в Националната баскетболна асоциация вечер след вечер.

Кайри Ървинг не започна сезона с клубния си отбор от Ню Йорк, а по всичко личи, че няма да го видим по екип скоро. Причината? Продължаващата вече доста, доста дълго време пандемия от COVID-19. Или още по-конкретно - личните виждания на Кайри, когото мнозина биха определили като ексцентричен.

Но други пък биха застанали на негова страна, защото застава зад това, в което вярва, без значение, че това ще му коства пари. При това доста.

Снимка: Getty Images

Шампионът на НБА от 2016 година с Кливланд отказа да бъде ваксиниран, а това автоматично го извади от състава на "мрежите" от Бруклин заради изискванията на местната власт в Ню Йорк. Които гласят, че ако няма ваксина, няма право да присъства на събития на закрито в рамките на града. Тоест няма право да практикува това, в което е адски добър, а именно да играе баскетбол.

Отказът на Кайри да се ваксинира автоматично го вади от половината мачове на Нетс за сезона - по-конкретно домакинските такива. В Щатите бързо изчислиха, че ако не играе в домакинствата на своя отбор (41 на брой), както и още две гостувания в Ню Йорк (срещу Никс), баскетболистът ще загуби около $16 милиона. Които могат да се превърнат в още повече, защото по всичко личи, че той въобще няма да играе за своя отбор през сезона, ако не се стигне до промяна в решението му, а това би означавало, че няма да заработи цялата си заплата в размер на почти $35 милиона.

Самият играч твърди, че е получил обещание, според което ще може да играе дори и без ваксина - нещо, което няма как да се случи в домакинските мачове на отбора, а както изглежда и като цяло през сезона.

"Какво бихте направили вие, ако сте в подобна ситуация и се чувствате некомфортно, при положение, че ви е било обещано, че ще получите изключение. Или че няма да бъдете принудени да се ваксинират? Този проблем не съществуваше преди началото на сезона. Не беше нещо, с което очаквах, че ще се сблъскам. Мислех, че просто ще мога да играя баскетбол и да изпозлвам таланта си, за да продължа да вдъхновявам хората по правилния начин", коментира създалата се ситуация Ървинг.

Самият той добавя, че решението му да не се ваксинира в никакъв случай не е, защото е против ваксините.

"Да не се ваксинирам е мой личен избор и просто ще ви помоля да го уважавате. Не става дума за това дали съм от страната на ваксинираните или от другата, а просто за това, че искам да остана верен на себе си и да правя това, коеот смятам, че е добре за мен", добавя още баскетболистът.

И макар да обяви неколкократно, че не се поставя в категорията "антиваксър", наскоро пред залата на Нетс се състоя протест в подкрепа на Кайри, който никога не е крил, че се увлича от различни конспиративни теории.

Снимка: Getty Images

По-рано през годината в дебат в социалните мрежи, Ървинг бе подкрепил твърдение, че ваксините всъщност се използват за имплантиране на микрочипове.

В кариерата си досега Кайри многократно е подкрепял и други теории, като например, че земята е плоска.

Тогава той заяви, че по-скоро вижда това като нещо съвсем логично, отколкото като конспирация, но бе категоричен, че не обвързва никого с мнението си и смята, че всеки самостоятелно трябва да проучва нещата, в които вярва.

"Когато проучвах точно тази тема, разбрах, че всъщност не съществува нито една реална снимка на земята", добавя седемкратният участник в Мача на звездите.

Ървинг бе поставил под въпрос и кацането на Луната. Според него има голяма вероятност то също да е манипулирано, защото никой не го е повтарял от 60-те години насам.

Кайри е един от най-добрите баскетболисти в света и в това няма никакъв спор. Дали обаче личните му виждания няма да попречат на кариерата му оттук насетне?

Единствено времето ще покаже, но без значение дали става дума за ваксини или нещо друго, не може да бъде отречено - Ървинг защитава вярванията си без значение какво би му коствало това.

Визитката на Кайри Ървинг:

- Шампион на НБА (2016)

- Седемкратен участник в Мача на звездите

- "Най-полезен играч" в Мача на звездите (2014)

- "Новобранец на годината" в НБА (2012)

- Шампион по стрелба от тройката (2013)

- "Най-полезен играч" на Световното (2014)-

- Три пъти е избиран в символичните отбори на сезона в НБА

- Олимпийски шампион (2016)

- Световен шампион (2014)

В десетте си сезона в НБА с Кливлънд, Бостън и Бруклин има средни показатели от 22.8 точки, 5.7 асистенции и 3.8 борби в общо 582 мача.