Манчестър Юнайтед е тема №1 в английските медии днес - съвсем обяснимо, след като този "Джекил и Хайд" отбор на Ерик тен Хаг някак успя да загуби с 3:4 гостуването си на Копенхаген в Шампионската лига.

Поражението поставя под огромна въпросителна класирането на "червените дяволи" в елиминациите, защото те са последни в групата с три загуби в първите си четири мача. В добавка Маркъс Рашфорд, получил директен червен картон, няма да играе в оставащите два двубоя в групата.

"Истински късмет е, че този отбор е още в играта - пише днес "Гардиън". - След три загуби обикновено си аут, но тъй като групата е слаба и с един изявен фаворит, Юнайтед някак още не е отпаднал.

Но представянето е твърде далеч от това, което се иска от отбор с такъв статут и амбиции."

Меко казано.

Юнайтед не е просто с 3 от 4 загуби в турнира.

Той е загубил 9 от първите си 17 мача за сезона във всички надпревари. Няма ремита, останалото са 8 победи. Но това е не червена лампичка, а ярко крещяща аларма за въздушна атака или бедствие.

"Не мога да позная Юнайтед - каза легендата Пол Скоулс, анализиращ мача за телевизионен канал. - Неуверени, плахи, уязвими. Започнаха мача идеално, контролираха го напълно до 2:0. Идва червеният картон на Рашфорд, след което сякаш си знаеш, че ще настане катастрофа. Този тим е твърде чуплив психически, твърде крехък.

Не може от една ситуация да се срива така. ОК, останаха с 10 души, но водят с 2:0. При това срещу отбор, който е далеч под тяхното ниво. Копенхаген е в най-добрия случай среден тим, далеч по-трудно ще е в Турция срещу Галасатарай."

А там Юнайтед трябва да бие на всяка цена.

Отборът на Тен Хаг е с три точки, Галатасарай има 4, с колкото е и Копенхаген. Загуба в Истанбул ще означава отпадане.

Реми оставя шансове, но последната среща е у дома срещу Байерн...

"Юнайтед два пъти спечели този мач. И два пъти успя да го загуби", анализира медията "The Athletic".

И отново, както напоследък често се случва, изявлението след мача на мениджъра на гранда озадачава.

Тен Хаг отказа да признае, че отборът му просто бе длъжен да спечели мач, в който доминираше тотално до 40-ата минута, водеше с два гола разлика, а после и с 3:2 до 83-ата.

Вместо това треньорът обвини реферите.

"Какво можеш да направиш срещу това? - каза той. - Първият им гол е от засада, има играч пред вратаря ни при удара. При втория - това не е дузпа, ударът в ръката е твърде отблизо, нашият играч няма как да се предпази. Червеният картон на Рашфорд е много спорен."

Тен Хаг пропуска да каже, че дузпата, отсъдена за Юнайтед за 2:3, е доста съмнителна - точно като тази за Копенхаген.

Общото настроение обаче е, че отборът с червен екип и дяволче на гърдите е неузнаваем. Някога го асоциирахме с непримиримост и обрати, с дух до последната секунда. Днес допуска да загуби спечелени мачове и изглежда неуверен, уязмим и крехък.

А и резултатите... С 9 загуби от 17 мача, този сезон може да завърши за Юнайтед още преди Коледа като възможности да спечели трофей и да постигне целите си - поне място в топ 4 във Висшата лига. 

Снимка: Getty Images