Манчестър Юнайтед се стяга за изключително сложно лято - откъм планиране, стратегия на пазара и опити да оперира като "въжеиграч" в ситуация на неяснота около клуба.

След сравнително добър сезон, в който отборът на мениджъра Ерик тен Хас влезе в четворката и се завръща в Шампионската лига, а и взе първия си трофей от 6 години (Купа на лигата), очакваше се далеч по-оптимистични да са нещата около "червените дяволи". Очакваше се и надграждане, подсилванена състава и атака на титлата. Но се оказва, че Тен Хаг е поставен в много трудна ситуация и "менгеме" между Финансовия феърплей на УЕФА и Висшата лига, и упорството на босовете от фамилия Глейзър да продадат клуба на кандидат-купувача милиардер от Катар шейх Джасим.

Сделката още не е факт, а след подписите по нея ще мине и известен период, в който британските власти - и футболни, и административни, трябва да я одобрят. А трансферният пазар затваря в началото на септември.

Юнайтед имаше амбициите да вземе поне четирима нови играчи. И то - в категорията "звезди". Вратарят на Интер Андре Онана ще стува поне 40 милиона евро, ако се постигне договорка с финалиста в Шампионската лига. Приоритет е централен защитник, но първият вариант на Тен Хаг - Юриен Тимбер от Аякс, вече е почти сигурно ново попълнение на Арсенал. За нова деветка се спрягат Хари Кейн (Тотнъм) или Виктор Осимен (Наполи), но всеки от тях струва 100 или повече милиона евро. А Кейн вече е в разговори с Байерн.

Тоест - забавянето и неяснотата водят и до "пропуснати мишени".

А защо се бави Юнайтед и защо има неяснота?

В последните пет години клубът е похарчил на пазара 784 милиона евро за нови играчи. Набавил е от продажби 166 милиона, което прави огромен дисбаланс в нетния харч.

УЕФА е предупредила за това гранда още през 2021-ва, но все пак той някак е избегнал санкцията тогава. Сега статистиките от последните две години са близо 400 милиона похарчени и едва 60 милиона получени. Далеч от параметрите на Финансовия феърплей, а при липса на приходите от участие в Шампионската лига... И в момента на клуба са наложени рестрикции. Трансферният бюджет не може да надхвърли 100 милиона евро, освен ако Юнайтед не продаде играчи за поне толкова, което ще освободи още пари за нови.

Getty Images

Или при смяна на собственика, което може да доведе (и вероятно ще се случи именно така) до бързи подписи за нови рекламни договори и - оттам, Юнайтед ще получи право да харчи повече под условието, че ще балансира нетните разходи в следващите три години. Нещо, което при Глейзър не се случва, но ще стане, ако шехът стъпи на "Олд Трафорд" преди края на лятото. Това е една от точките в програмата, която той заяви пред фенове и медии.

Ако не се случи обаче сделката, а американските собственици не дават вид, че бързат да продават, Юнайтед има проблем.

За продажба са готови 12 играчи, като сред тях са имена като Хари Магуайър и Джейдън Санчо, Антони Марсиал, Фред, Дони ван де Бек, Скот Мактомини, Алекс Телес, Дийн Хендерсън... Уловката е, че клубът не е в позиция да изисква огромни суми за тях и вероятно ще продаде повечето на огромна загуба спрямо парите, за които ги взе.

Санчо дойде за 85 милиона евро от Борусия Дортмунд, но представянето му е катастрофално. Едва ли някой ще плати и половината за крилото сега, особено след проблемите му и извън терена - бе с психически проблеми и депресия, заради което не игра няколко месеца и дори не тренира с отбора.

Магуайър се е превърнал във фигура, която феновете на противниковите отбори подиграват. А той е рекордният трансфер за бранител в света - Юнайтед плати 87 милиона евро за него. Сега, ако някой даде 30 милиона, Тен Хаг вероятно тайно ще тържествува.

И това е проблем. Икономически, спортно-технически... Защото не само е трудно да набереш средства от играчите, които искаш да продадеш, но ще е сложно и да им намериш място в състава, ако останат.

Да не говорим, че ще е огромен проблем, ако Юнайтед не успее да вземе поне централен нападател, централен защитник и вратар. И то - по-добри от тези, които са в клуба в момента.

Снимка: Getty images