Да се правят генерални изводи за един футболен шампионат в края на септември е прибързано. Но да се види, че това издание на българското първенство е различно от всичко, което гледахме в последните 10, 15 или дори 20 сезона, не е трудно. Поне дотук, това е неузнаваем формат на Първа лига на България като водещи солисти на върха, като представяне на грандовете и по други белези.

И защо, ще попитате, обръщаме внимание на тази тенденция точно сега? Защото започва седмица, която е от онези, които в един дълъг маратон, какъвто е футболният сезон, са видимо маркирани с червен цвят като "ключови".

Междинен 11-и кръг предстои от днес до четвъртък. От събота до понеделник ще гледаме и срещите от 12-ия. А след тях можем да имаме затвърдена тенденция на това, което седмица след седмица ни се струва "невероятен развой" на първенството и е определяно от мнозина като мимолетно и дори - извън логиката.

Ситуацията след 10 кръга

Локомотив (Пд) води в класирането с 28 точки от десет мача. Черно море е втори с 24 точки също от десет изиграни двубоя. Дори само тези две изречения са странни, на фона на онова, с което сме свикнали като картина от две десетилетия.

Трети е Левски с 19 точки (от 9 мача), четвърти - ЦСКА (18 т. от 9 срещи), пети - Лудогорец (16 т. от 8 двубоя).

Да, грандовете са с мачове по-малко. Но разликата никак не е малка.

И тук идва ключовото на тези предстоящи 7 дни.

Снимка: БТА

Програмата на горещата седмица

Днес, 26 септември, Черно море е домакин на Ботев (Пд) в 19:30 часа (Диема спорт). При победа "моряците" на Илиан Илиев ще са на точка от върха и ще чакат спокойно като зрители шоуто в сряда. И до него ще стигнем.

По-рано днес Берое - клуб в странно състояние, с нов треньор и отбор, който все още е енигма, приема ЦСКА 1948. Гостите са един от евроучастниците ни, но не напипват оптимално представяне в първенството и са едва седми с 14 точки (от 8 мача). И те смениха треньор. Този двубой е от 17 ч (Диема спорт).

Утре Хебър приема Ботев (Вр) от 15:30 ч, преди да гледаме столичното дерби на закъсалия Славия срещу Левски (18 ч, също Диема спорт). "Сините" с победа могат да поддържан ритъма и да не изостават от лидерите, но ако загубят точки... А формата показва, че Левски дотук в 9 кръга излезе три пъти да гостува, като спечели само веднъж - 3:1 на терена на Ботев (Пд).

Голямото шоу се очертава да е в сряда вечер от 20:30 ч, когато несменяемият шампион Лудогорец приема Локомотив (Пд). В тениса го наричат "скрит мачбол" - от гледна точка на гостите. На теория си представяме, че те успеят да спечелят в Разград.

Класирането в четвъртък ще каже, че Локо е с 31 от 33 възможни точки, но по-важно - Лудогорец ще е на цели 15 от лидера! Това е нечувано за ерата, в която "орлите" се появиха и доминират в родния футбол.

Снимка: БТА

Ще кажете - твърде рано е. Но дали?

11 кръга ще са вече 1/3 от сезона. И 15 точки са множко, дори с мачовете по-малко, които има да изиграе хегемонът.

В четвъртък имаме Етър - Пирин (15:30 ч, Диема спорт), Крумовград - Арда (18 ч, Диема спорт) и ЦСКА - Локомотив (Сф) от 20:30 ч, отново по същия канал. Мач в графата "задължителни" за ЦСКА, който след три поредни победи има нужда да държи такъв ритъм, преди в понеделник да иде на "Лаута".

И стигаме до кръг №12, който е свързан пряко с предходния, а и може да има не по-малка тежест.

В събота Ботев (Вр) приема ЦСКА 1948 (17:30), а Ботев (Пд) е домакин на Берое (20 ч).

В неделя имаме Арда - Етър (15:15), а в 17:45 ч Локомотив (Сф) приема Черно море. Първи ключов момент. С формата си дотук отборът на Илиян Илиев ни убеди, че и двата мача - домакинство на "канарчетата" днес и гостуване на "железничарите" в неделя, са напълно по възможностите му. А това би означавало 30 точки по това време идната седмица за Черно море (от 36 възможни).

В неделя вечер от 20:30 ч идва Левски - Лудогорец, което е нов ключов момент и за двата отбора, а и за тези пред тях, които се откъснаха в ролята на ранни лидери.

В понеделник Хебър приема Крумовград (15 ч), а Пирин е домакин на Славия (17:30), преди в 20 ч вниманието да се насочи към Пловдив, където лидерът Локомотив приема ЦСКА.

Финал на този седемдневен маратон в родния футбол, и то какъв. Всички тези двубои от 12-ия кръг също са по Диема спорт.

Булфото

Хипотетично:

Две победи на Локо (Пд) - как ви звучи? Може ли някой при такъв сценарий да каже по това време другата седмица, че този лидер не е сериозен и основен претендент за титлата? С 34 т., на поне 15 от Лудогорец, на поне 12 от Левски (ако приемем, че Разград бие в София, иначе пък разликата с него ще е още по-голяма) и на поне 13 от ЦСКА.

А имаме и Черно море, който получава шанс в сравнително по-леки битки да върви по графика, който наложи с висок стандарт от старта на сезона.

Всичко това, разбира се, може да има съвсем обратен знак. Локо може и да загуби от двата отбора, които в последните години се борят постоянно за титлата - Лудогорец и ЦСКА. И така на върха да стане сгъстено, напечено и още по-интересно. Но имаме и Левски - Лудогорец, който съвсем да разбърка колодата.

Точно след седмица, във вторник (3 октомври), картината в първенството може би ще е още по-интересна. Дали с откъсване на двата ранни лидера, дали с настигането им от грандовете, дали с някакви нови изненади и на дъното, където Славия и Етър с по четири точки са най-закъсали...

Но тези дни от днес до 3 октомври могат да имат голям отпечатък върху целия сезон на практически всеки от водещите отбори, както и на почти всички от тези най-долу в класирането.

И след това, просто отбелязваме - на 7 октомври се задава ЦСКА - Левски...

Булфото