Когато на 20 септември привечер Дебора и Дейвид Кюсак се прибираха у дома от редовното посещение в супермаркета след работа, те не очакваха да видят у дома дъщеря им Мади. Тя трябваше още да е в офиса на стадиона на Шефийлд Юнайтед, където имаше работа като част от маркетинговия отдел. Но Маги бе у дома. Само че бе мъртва.

Момичето отнело живота си същия следобед, докато сестра и била навън с приятелки, а родителите - на работа и в супермаркета. Месец преди да навърши 28 години Маги Кюсак - звезда на терена за Шефийлд Юнайтед с номер 8 на фланелката, служител на клуба с диплома за реклама и маркетинг, бе сложила край на живота си.

Толкова бе шокиращо, че английският футбол буквално се смрази в онзи ден и няколко след него. Изглеждаше нереално... Момиче, което изживява мечтата си, играе футбол на най-високото ниво в страната, а и работи отделно от това пак в любимата игра с клуба от Висшата лига, решава да слоги край на всичко. Защо, Маги?! Защо го направи!?

Четири дни по-късно полицията в Йоркшир излезе с кратко съобщение - "няма информация за никакви съмнителни обстоятелства" около смъртта на Кюсак. След няколко разпита на свидетели - нейни съотборнички, колеги в офиса на клуба, както и семейството, това е заключението.

Но това далеч не е края. Случаят се превръща в криминален и започват да подават глава неща, които са на път да смразят още повече футболните среди не само в Англия.

Снимка: Getty Images

Таткото Дейвид влезе в централата на полицията в графство Йоркшир около 14 дни след погребението на дъщеря си. И поиска да попълни документите за официална жалба и молба за разследване със съмнения за непредумишлено убийство, психически тормоз и заплахи на Мади. Правилата са такива - разследване започна, а в него вече има около 350 страници свидетелски показания, а казусът става доста по-сложен от това "няма информация за никакви съмнителни обстоятелства".

Мади Кюсак е от Нотингам, където започва да тренира футбол. Никога не успява да играе за първия тим на родния клуб, а през 2014-а дебютира за Астън Вила, преди да е навършила 19.

След това отива в градския съперник Бирмингам, минава през Лестър за един сезон и през 2019 г. се озовава в Шефийлд Юнайтед, където намира своето място. Тук е лидер на отбора, изиграва близо 100 мача, преди през февруари миналата година да се контузи. Същевременно завършва и Университета в Дарби с отличие - маркетинг, публични комуникации и реклама. Клубът и предлага работа в отдела по маркетинг, където бързо става и директор. Едновременно с това играе за тима.

Невероятно популярна в града, нещо като лице и талисман на отбора, феновете я харесват, работи много за програми с ангажиране на деца в спорта, макар самата тя да не е родител. В последната година обаче Мади не е същата. Сянката на лицето и е нещо ново за това жизнерадостно момиче. Родителите са убедени, че момичето им е било с разбита психика, щастието му е било изтръгнато и това е причината да посегне на живота си.

"Много са факторите, които са я тормозили в последните месеци преди смърпта - пише в апела, с който нейният баща предизвиква разследването. - Всички те са свързани с един човек. Джонатан Морган. Неговото назначение в Шефийлд Юнайтед като мениджър на женския отбор е началото на проблемите на Мади. Има много съобщения в мобилния телефон на дъщеря ни, много разкази на нейните приятелки и съотборнички, които са абсолютно доказателство за всичко това."

Снимка: Getty Images

На 15 декември инспектор Стивън Бетис потвърждава, че разследването върви и вече има разпитани над 20 свидетели. Включително самия Морган, който не е обвиняем, но в града историята вече е известна. И той изглежда като човек, върху когото ще се излее омразата на хората, които страдат по момичето, което са харесвали толкова много.

Ето ги част от обвиненията, които Дейвид Кюсак е вписал в молбата за разследване:

- Мади напуска Лестър през 2019-а именно заради влошените си отношения с Морган, който тогава е треньор там. Тя ясно е заявявала тогава пред родителите си и приятели, че той открито не я харесва, обижда я, игнорира я в избора си за състав и има "негативно лично отношение".

- Същият Морган, вече като треньор на Бърнли, се забърква в скандал, заради който е глобен. По време на мач именно с Шефийлд Юнайтед, треньорът ругае Мади Кюсак от тъчлинията при единоборство близо до него. Нарича я "психарка" и "дебелана", според думи, чути от съотборнички. Тогава скандалът е голям, но това е пренебрегнато от шефийлдския клуб година по-късно, когато назначава същия човек.

- Тя е казвала нееднократно, че "е свършена" в момента, в който Морган пристига в нейния отбор. Почти веднага е извадена от състава, като обяснението е контузията, която обаче тя преодолява за около месец.

- Мади е казала на сестра си в личен разговор, че от първия ден на новия треньор е тормозена психически, включително с намеци и откровени обвинения, че е с наднормено тегло.

- През лятото на 2023-та момичето е приемало и медикаменти, тъй като е имало проблеми с нерви и безсъние. По нейно желание се връща да живее с родителите си през юни, като споделя нееднократно, че "мечтата и е разбита".

Треньорът отрича всичко, разбира се. Дори казва, че има данни от статистиката, че кондиционно Кюсак не е била добре и той, както и физиотерапевтите и останалите треньори са и помагали да си върне оптимална форма.

Свидетел А (не са назовани по имена) твърди, че е бил ежедневно в съблекалнята на отбора - очевидно става дума за футболистка, и няма съмнения, че Мади Кюсак е била съвсем различен човек от момента, в който Морган влиза в клуба. "Тя беше уплашена и тотално губеше увереност, когато той се появяваше за тренировка или около съблекалнята - пише в нейните показания. - Понякога просто си тръгваше след тренировка без да каже дума. А това не бе Мади, тя винаги бе душата на отбора, комуникативна, весела и позитивна."

Снимка: Getty Images

Номер осем губи не само капитанската си лента, тя губи и мястото си в състава почти изцяло. Свидетел В (също съотборничка) разкрива:

"Морган общува с не повече от 4-5 момичета от отбора. Често дори в офиса му, където провеждат разговори. С останалите се държи по-хладно, но към Мади отношението бе направо ужасно. Той я подминаваше, без дори да я погледне. Не си разменяха дори дума."

Други показания обаче говорят за това, че Морган е просто директен човек, който не спестява нищо никому. Но резултатите му говорят, че е добър лидер и си върши работата. Професионалният футбол не е благотворителна инициатива, нито пък романтичен филм. Понякога нещата са сурови, не играеш, налага се да сменяш отбор и т.н.

През лятото на миналата година Мади подписва едногодишен професионален договор в маркетинговия отдел, който се е очаквало да бъде удължен за постоянно. Контрактът във футболния отбор изтичаше след края на този сезон през май 2024 г. Майката на момичето твърди в показанията си, че през лятото са си говорили често, откакто дъщеря и се върнала да живее при тях. И неведнъж чувала от нея, че "ще се концентрира само върху другата работа и няма да продължи с футбола, защото са и отнели удоволствието от него". Разубеждавала я, само на 27 години е...

През този уикенд Джонатан Морган се завръща на скамейката на Шефийлд Юнайтед за гостуването на Тотнъм в първенството. Цели 11 мача той бе отстранен от клуба, за да не се пречи на разследването. През това време асистентите му тренираха отбора и водеха мачовете. Феновете са недоволни и планират протест на първото домакинство, за да покажат, че "този човек не е добре дошъл в клуба им".

Още няма обвинение, чака се заключението на разследването и дали има доказателство за съдебно дело. Но независимо дали ще има такова, градът е настръхнал. Мади Кюсак гледа отвсякъде - програмки за мачове на мъжкия тим, постери из кафенета и заведения, които е обичала да посещава, както и на една от стените на площада в центъра на града. Нейната фланелка с номер 8 е там, а свещичките край нея не спират да горят от 20 септември насам.

Снимка: Getty Images