Една новина в последните дни кръжи из американските медии, като човек може да се почуди дали да я търси в категория "спорт", "любопитно" или "чудатости". Но, както и да я увъртаме, става дума за вестта, че Аарън Роджърс, суперзвездата на американския футбол, е излязъл от "изолацията си в мрака". Точно така - човекът е изкарал дни наред в къща като от графството на хобитите, почти изцяло под земята, напълно лишена от светлина и без връзка с външния свят.

Ако си мислите, че това е пълна лудост, вероятно сте прави. Но не, и ако става дума за Роджърс. Един от най-популярните спортни герои не Щатите, който има и световна слава, е и е вероятно най-чудатата и различна спортна звезда на планетата. Гениален куотърбек на Грийн Бей Пакърс, шампион за 2012-а с титлата от Супербоул, считан за най-талантливия играч на неговата позиция поне от 3 десетилетия (поне на едно ниво с Том Брейди).

"Тежък" милионер, като състоянието му се оценява на близо 500 милиона долара, а само от заплати в спорта е взел 263 милиона през годините. И до края на последния му, най-голям и удивителен дори за НФЛ контракт, ще вземе още 200.

Всъщност, новината за излизането от дома на хобита е свързана именно с това. На 39 години Аарън може да се откаже. Това ще означава да изпусне 2/3 от тези пари, ако спре да играе сега и не изпълни договора си за още 3 години. Не, че това му е решаващо, и като нищо ще го направи. Никак не е невероятно да се откаже от парите, не се съмнявайте.

Снимка: Getty Images

В тази глава бушуват съвсем различни неща от онези, които сме свикнали да асоциираме със спортни мултимилионери и разглезени (обикновено стереотип) суперзвезди.

Роджърс е енигма. Той е човек, който се съмнява във всичко. Има теория и мнение за всичко. Много често е противоречив, дори направо скандален. И не се притеснява от това.

Историята му започва като на хиляди американски деца, чиято опора са футбол и христианство. Израснал в малки населени места из Калифорния, с родители - дълбоко вярващи, ревностно следващи религията и нейните правила. Ходенето на църква в неделя е задължително, смирението у дома - също.

Аарън отива в колеж, като единственият съвет на баща му е: "Забрави алкохола и жените. Само спортът, Библията и учението са важни".

Следва кариерата в НФЛ, статутът на суперзвезда, рекордите на позицията куотърбек, титлата. И принципно мълчание пред медиите, особено около личния живот извън спорта. Затворен, консервативен и никога устат. Такъв е до 2015-а.

Тогава обаче, вече на 32, Роджърс за първи път пусна духа от бутилката. И то - по начин, който в Америка няма как да не те изстреля на първите редове на най-обсъжданите, критикувани, ненавиждани или пък аплодирани герои.

"Какъв Бог, аз не вярвам в този Бог - каза тогава в култово излияние. - Как да вярвам в нещо, което разделя хората на гршници и праведни. На просветлени и невиждащи. На добри и лоши. И как да вярвам в Бог, който е готов да прати по-голямата част от прекрасните си създания в нещо толкова ужасно, какво ни представят да е Адът?"

Ако мислите, че това е скандално, затегнете коланите.

Снимка: Getty Images

Роджърс нататък започна да говори по-често, особено в подкасти, в големи интервюта и най-вече в такива за медии, които са известни с конспиративна настройка, по-различна от мейнстрийм аудиторията.

"Убеден съм, че религията не е пътят за един млад човек - каза в друго такова. - Тя е твърде плоско двуполюсна. Черно и бяло. Нищо друго. Хората имат нужда да са близо до природата, да имат духовно сливане с нея и със себе си. И да вярват в неща, които им помагат да намерят себе си и смисъла. Смисълът не е да станеш, да си облечеш новата риза и да отидеш в църквата. А после да се прибереш и да изгледаш следобедния мач в НФЛ с една бира. Не, това е рутина. Не смисъл. Жалко, че започнах да го разбирам едва на 26-27 години. Дотогава и аз бях от черно-белите хора."

Тези му думи или други в този дух, направиха така, че Аарън практически днес няма връзка със семейството си - родителите и двамата братя. Консервативно христианско семейство от малко населено място в Калифорния, както вече споменахме... Няма как да приемат бунтаря с дългите коси, който подлага на съмнение устоите на това, което е изповядвано в този дом десетилетия наред.

Роджърс отиде при перуански шамани и племена след края на мачовете от НФЛ през 2017-а. Играчите в американския футбол имат голяма пауза, сезонът там свършва през януари, най-късно февруари, ако играеш плейофи. Следващият започва през септември, а подготовката - в средата на лятото. Другото време е свободно и тези месеци обикновено се използват за партита, гуляи, а новините са около поредния арестуван, застрелян, обвинен в нещо на ръба или отвъд него на закона... Това е ваканцията на асовете в този спорт.

Не и за Роджърс. Беше при наследниците на инки в Андите. Разказа с гордост и неговата специфична усмивка как е постигнал съвършенството там.

"Това бе пътуване към мен самия - каза тогава. - Отдадох се на аяхуаска. Това бе връзка със земята, с природата и с мен. Не можете да си представите красотата на това изживяване."

Аяхуаска е специално наименование в региона на спиритуалното свързване с корените на човек. Физически се изразява в напитка, в която се съдържат местни растения, като едно от тях е наричано DMT и е в списъка със забранени наркотични вещества в по-голямата част от света. Роджърс не крие, че с удоволствие го е консумирал. След това направи дарения за местни организации, а по непотвърдени информации, поне още веднъж е пътувал до Перу при шаманите.

Година по-късно беше в Индия, пак на едно такова спиритуално пътуване. Подари на Далай Лама топка за американски футбол, остана дълго в страната и се скиташе. Каза, че е изумен колко близо са хората там до истинския живот, до природата и основите на това, което ни прави човешки същества.

Критиките в Щатите не го жалеха през годините. И понеже не можеш да обвиниш човек за това, че прави нещо различно от теб, те валяха по посока на играта и постиженията му. Да, очевидно за гений с качествата на Роджърс, само един достигнат Супербоул от Грийн бей не е достатъчен. Но въпреки това той остава най-добре платеният и най-високо котираният играч в лигата. Показателно колко е добър. И това не издържаше.

Снимка: Getty Images

Бившият му съотборник Дишон Кайзер разправя как при първата им среща започнали приятелски разговор. Но изведнъж той отишъл към 11 септември 2001 г. (вероятно е било около годишнина от терористичните атаки). И Аарън без никакво притеснение развил теория, доста далеч от общоприетото в Щатите схващане за причините, извършителите и предисторията на случилото се.

"Бях леко шокиран, но ме накара да се замисля. Той винаги те караше да се замислиш с думите си, защото е изключително интелигентен и говори подредено, а и с точни факти", каза Кайзер.

Роджърс излъга за ваксинационния си статут през 2020-а, което стана общоствено достояние и ето - бухалка срещу него, която бе използвана здраво. И това не го отклони от това да бъде такъв, какъвто иска да е.

През 2021-ва каза, че се оттегля, но не от футбола, а от света. Временно. Сезонът завърши и Аарън пак изчезна някъде. И то - часове след получената награда за MVP на сезона, когато бе най-търсен за интервюта и гостувания в предавания.

"Най-шумният и гласовит човек в стаята обикновено не е най-умният", каза загадъчно, докато си получаваше приза на сцената. И - изчезна.

Тази зима избра нещо ново, но също така мистично, енигматично и различно. Не отиде да играе голф или на някоя яхта. Оттегли се в Скай Кейв, Орегон, където има построен специален комплекс за нещо като отшелничество. Постройките са точно като домовете на хобитите в Графството от "Властелина на пръстена", като почти изцяло, освен входната врата, са под земята. Вътре има легло, баня и "място за медитиране" (каквото и да означава, така е описано в представянето на комплекса). Според един от близките му приятели в медиите - журналиста Адам Шефтър, куотърбекът е останал вътре 4 дни и нощи. След това е излязъл, предприел е няколкодневна разходка из планините наоколо, преди да обяви, че се завръща към нашия свят.

Сега се чака решението му дали ще играе, къде ще играе, ще се откаже ли от парите и футбола... Неща, които в главата на Роджърс май не са толкова значими, колкото в медийното пространство.

Чете изключително много, библиотеката му е с хиляди книги. Може да цитира големи пасажи от любимите си, а през януари в подкаст разказа как е препрочел три пъти изнесените документи около убийството на Кенеди, които бяха разсекретени в края на миналата година.

Инвестира сериозно в криптовалути и бе гост на семинар в Калифорния, където говори над един час, при това - без да чете. В речта му се отдели специално внимание на това, че "краят на банковата система е близо и това ще се усеща като освобождение за много хора".

Съсобственик е в отбора Милуоки Бъкс от НБА, като идеята му е да приложи лидерските си качества и там. Но не е често по мачове, защото твърде много време от свободното му отива за това да се отдалечи от публични прояви и социален живот.

С бившата му приятелка Оливия Мун

Снимка: Getty Images

Не е семеен, имаше три популярни връзки в последните години - с актрисата Оливия Мун, с пилота от НАСКАР Даника Патрик и с Шайлин Уудли, също звезда от Холивуд. С нея размениха годежни пръстени, преди изненадващо да се появи вестта за раздялата им. И трите говорят за него с огромен респект, наричайки го "излючително умен и вглъбен мъж", но признават, че отношенията с Роджърс не са лесни.

Шайлин направо каза, че реално животът и се е преобърнал във връзката с него. Първо, защото цяла Америка знае кой е и всяка негова крачка се следи, което е било ново за нея. А и поради неговите разбирания за социален живот - доста затворен, отдаден на книги, разговори и почти без излизания на публични места.

Изобщо - това е един съвсем различен спортен идол и суперзвезда. Държи куп рекорди, статистиките му са сравними с тези на най-големите в историята (не и по титли), а и четири пъти е MVP на най-силната и оспорвана лига в света. Феновете биха дали всичко да продължи да играе. Но отвъд това - сблъсъците и глъчката в любимия спорт на Щатите, има много повече.

Човек, който търси себе си. Да, начините да го прави не са "бира за всеки", а и вероятно са го откъснали завинаги от семейството му.

Но това е той - Аарън Роджърс. Започнал "да открива себе си" на 26-27 по собствените му думи. И пътуващ към корените по различни пътища - през Перу, Индия или дома на хобитите в Орегон...

Енигма.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images