30 август 1987 година е велика дата както за българския спорт, така и за леката атлетика в световен мащаб. На световното първенство в Рим Стефка Костадинова стори нещо, което не може да бъде надминато и до днес, 36 години по-късно. Родната легенда поставя световен рекорд в скока на височина, преодолявайки феноменалните 209 сантиметра.

Постижението на Костадинова остава недокоснато вече години наред, а по всичко личи, че това няма да се промени скоро.

22-годишната тогава българка преодолява квалификациите със 191 сантиметра, а в големия финал прави общо 13 опита, от които 9 са успешни.

Тя побеждава Тамара Бикова (СССР), която скача 204 сантиметра, а с бронза остава Сузане Байер от ГДР - със 199 сантиметра. Заглавието на вестник "Стампа" на следващия ден е многозначно - "Костадинова, злато, рекорд".

"Костадинова лети над световния връх: фантастичен рекорд - 209 сантиметра", "Скокът на 209 сантиметра - истински шедьовър", "Супер рекорд на Костадинова", "Костадинова е най-високата дама на всички времена", "Костадинова - все по-високо", "Две момичета срещу гравитацията", "Стефка Костадинова в съревнование с Бен Джонсън" - това са част от заглавията в местната преса.

"Туто спорт" пък обобщава ситуацията така - "Новата световна шампионка в скока на височина с лице на дете се изкачи на златния връх на Олимп при най-големите атлети"

Снимка: Getty Images

БТА припомня какво точно казва родната легенда след големия си триумф:

- Чувствах се отлично и бях уверена, че ще победя.

- А как ще обясните двата неуспешни скока на 204 см?

- Ако трябва да бъда откровена, то бях изненадана от добрия скок на тази височина на Тамара Бикова. Но един добре подготвен спортист може да се изненада, но не и да се предаде. Аз се концентрирах на третия скок, като минах леко над летвата.

- Какви са по-нататъшните ви възможности?

- Мисля, че 210 см ще скоча още тази година.

- Силна ли бе конкуренцията?

- Разбира ce! Дори смятам, че ако не бяха Бикова и Хелм, не бих могла да стигна до рекорда.

Подгласничката Бикова пък определя развоя на състезанието като съвсем нормално и посочва Стефка като "най-добрата, най-младата и най-добре подготвената, а победата е била напълно закономерна".