Гайдари посрещнаха Стойка Кръстева у дома, след като боксовата ни олимпийска шампионка се прибра от Токио. Тя спечели убедително златен медал в категория до 51 кг, с което донесе първа олимпийска титла на този спорт от 25 години.

Шефът на федерацията по бокс Красимир Инински посрещна Кръстева и нейния треньор Борислав Георгиев. Пред ВИП-а на софийското летище имаше фенове, хора от боксови клубове, треньори и състезатели.

"Това ме прави много щастливи и горда - каза Стойка пред посрещачите. - 21 години в спорта не са малко, минали сме през какво ли не. Хората, които бяха денонощно до мен, знаят най-добре.

Тук е моментът да им благодаря, но няма да им изреждам имената на всички, защото няма да ми стигне времето. Всички треньори, всички състезатели, семейството ми, приятелите ми, федерацията, министерството... Това са хората, които не са ме изоставили в нито един момент.

Все още може би не осъзнавам какво се е случило, защото много бързо вървяха действията от слизането ми от ринга. Може би съм спала само 2 часа от последния ми мач. Горда съм, че това се случи именно на мен и цял свят слушаше българския химн и разбраха за България.

Горда съм, щастлива съм, българка съм с главни букви. Закърмена съм с българското и всеки един от нас трябва да цени и да оценява България, и да я слага преди всичко. Надявам се да се е видяло в последните дни от нас, спортистите."

Треньорът Георгиев също каза няколко думи пред репортерите:

"Пренесохме половината зала в къщата на Стойка, когато дойде първата карантина. После тренирахме убийствено, особено на Белмекен. Тази олимпийска титла беше изкована в България. Радвахме се на всяка победа около 5 минути и мислихме вече за следващата съперничка. Бяхме здраво стъпили на земята до последно, не сме се отпускали. Стойка е изключително борбен и трудолюбив човек, а има и огромен спортен интелект."

Снимка: Getty Images