Ансамбълът на България донесе втората абсолютна титла за България от Европейското първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща.

Грациите ни в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха безгрешно композициите си с пет обръча и с три ленти/две топки, като регистрираха най-високи оценки и при двете си появи на килима.

Съдиите им дадоха рекордните 39.150 точки за обръчите и 34.850 за смесеното съчетание. 

Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева играха много стабилно и концентрирано. Те са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023 и сега защитиха титлата си.

На второ място се нареди Италия със 71.200 (38.900 на пет обръча и 32.300 на три ленти/две топки), а на трето е Испания със 71.200 (36.750 и 34.450).

Едни от фаворитките за медали - ансамбълът на Израел - допусна грешки в съчетанието си с ленти и топки и остана на шесто място.

Освен това България защити и отборната си титла с 343.150 точки, пред Италия и Израел. Тимът е в състав ансамбъл жени, Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева.

До момента от шампионата страната има пет медала. Стилияна Николова спечели титлата в многобоя при жените, ансамбълът също стана шампион в многобоя, а отборно също сме първи. Дара Малинова взе сребро на лента, а Магдалена Вълкова бронз на топка на финалите на отделните уреди при девойките.

Утре Европейското първенство завършва с финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите с участието на Боряна Калейн, на Стилияна Николова, на Елвира Краснобаева и на тима на България.