Роджър Федерер може и да не се е отказал от участие на Откритото първенство на Австралия заради проблемите с травма. Това е обяснението, което швейцарецът даде, когато обяви решението си преди около седмица.

39-годишният Маестро не играе от февруари миналата година и мина през две операции на коляното. Очакваше се да е готов за Мелбърн, но новината за отказа му да играе там роди нови прогнози - че ще се включи чак през май или юни за сезона на трева. Първият за годината турнир от Големия шлем започва на 8 февруари.

Интересна теза изказа Андре Са, бразилският бивш тенисист от топ 100 при мъжете, който от години е по върховете на управата на играта. В момента той е един от директорите на австралийския тенис, като пряко се занимава с организацията на Australian open.

"Говорих с Роджър преди няколко седмици - разкри Са. - Още тогава разбрах, че не контузията е основното му притеснение, а карантината. Федерер планираше да дойде в Австралия с цялото семейство, съпругата Мирка и децата. Така го прави всяка година.

Но сега ми стана ясно, че мисълта за това го ужасява. Те трябваше да останат 14 дни в една стая в хотел без да излизат. Напълно изолирани и затворени. Самият тенисист можеше да отиде до фитнеса, или дори да потренира отвън, но само той. Още тогава Роджър ясно ми каза, че Мирка не е ОК с такъв вариант, а и самият той не беше особено въодушевен."

Според Са, разговорът съвсем ясно му е показал, че швейцарецът няма да пътува за Австралия.

Той е казал в прав текст на предположението на бразилеца, че може да иде там без семейството си:

"Приятел, аз съм на 39 години и имам 20 титли от Шлема. Имам четири деца, минало ми е времето да ги оставям за по пет седмици без мен."

Така изглежда, че причината да не гледаме Роджър в Мелбърн не е травма. За първи път от 1999-а няма да го видим в основната схема на турнира, който е печелил шест пъти.