Да влезеш в ринга с Кубрат Пулев не е шега работа и се иска смелост.

В SportCast на Corner.bg такава не липсва - Деян Веселинов и Иван Боянов застават в пространството между въжетата с човека, който два пъти е бил вътре срещу най-силните в бокса, и то в тежката категория.

"По-добре да ни биеш с поговорки, отколкото с юмруци", изстрелва Иван към Кобрата, когато боксовият ас вкарва в играта поредната цитирана такава. Той не спестява мнението си за нищо. Не очаквайте дипломация по правилата на Кисинджър, защото при Кубрат такава няма. Не е такъв човек. 

Срещата с екипа на SportCast е в боксовия ринг насред Спортен Център "Пулев" в София ден, преди големият боксьор да поеме към поредното предизвикателство.

В САЩ на 27 ноември го чака битка срещу двукратния шампион в ММА Франк Мир, в един нов спорт - triad combat. Не е бокс, не е ММА, а е нещо съвсем ново.

Снимка: Тед Георгиев

Обяснява Кубрат:

"Това е нещо между бокс и ММА. Енергията, която назрява около този спорт, обещава много. Бием се само на крака, а ударите са като в бокса - само над пояса. Рингът е малък и е триъгълник, няма къде да бягаш, а само истината - здрави тупаници. Има някои прийоми, които за бокса са непозволени. Например - отгоре като чук можеш да го удариш (показва го атрактивно с движения на ръцете). Можеш да го държиш с едната ръка и да си го биеш с другата.

Обещавам да стане шоу, но това няма да е майтап. Ще е здрава битка. Мисля, че ще има нокаут."

Пулев не се е отказал от бокса, ще съчетава смелата крачка в напълно новото предизвикателство с преследването на мечтата. А тя си остава същата. "Да спечеля световната титла", категоричен е в отговора.

Българи в Щатите вече чакат мача, търсят билети, влезли са в контакт с Пулев. Неговите срещи навсякъде по света се превръщат винаги в сборно място на сънародници от региона или континента, където излиза да се бие Кобрата.

По този признак имаме само още един спортист, които успява да събере такава аудитория с родни фенове и в най-отдалечени места - Григор Димитров. Несъмнено такива ще има в изобилие и на 27 ноември. Двама от тях е възможно да са по-специални и ВИП.

Христо Стоичков и Благой Иванов-Багата "влизат в разговора", макар той да е в София, а те - далеч зад Океана физически.

"Със Стоичков сме големи приятели - усмихва се Кубрат. - Той идва на нашите мачове в Щатите, когато може. Ще се радвам и сега да дойде. Той е легенда, аз се радвам първо, че България има такъв човек, и второ - че ми е приятел."

Багата пък се оказва основно оръжие в разузнаването на следващия съперник:

"С Благой със сигурност ще се видим в Щатите, той е голям професионалист, опитен вече в ММА и с него стиковаме нещата около този бой и съперника. Каза ми, че няма да е лесно, но ще победя."

Следва покана от Кобрата към Багата пред камерата на SportCast именно представителя ни в UFC да е сред следващите събеседници на подкаста, в който разговорите не са по сценарий и не следват утъпканата пътека на клишетата. Кой знае - за "сблъсъка" с него може да се наложи да се влиза и в октагона на ММА...!? За това обаче има време.

Снимка: Тед Георгиев

"Зажаднял съм за битка - казва Пулев. - Имах контузия в рамото, даже играх с нея срещу Джошуа миналата година. Мислих си дори, че няма да може да отмине до края на годината, някои казваха, че може да спра с бокса."

Наистина? Излязъл е с контузия срещу Ей Джей в Лондон миналия декември за световната титла?

"Не бях сигурен и дали ще дам негативен тест за ковид тогава преди мача, за да вляза в балона - продължава с доста стряскащи детайли около онзи паметен двубой Пулев. - Имах повече от една причини да откажа мача с Джошуа, но си казах, че може би никога повече няма да имам такава възможност да изляза за титлата.

Вирусът го изкарах в пълна тайна, не исках да има напрежение. Чувствах се достатъчно ОК за мача, точно след ковида"

Политиката - тема, която се свърза с профибоксьора ни в последните месеци и дори името му влезе в рейтинги на социолози за популярност. И бе в топ три на най-високо котираните от българите хора в тях.

Но поне засега изглежда, че това предизвикателство се отлага.

"Имал съм предложения за какво ли не, включително министър на спорта да ставам - казва. - Аз в главата си имам цялостна програма за спорта, не просто да се оправи, а и да има смисъл в цялата работа и млади спортисти да успяват. Въпрос е на желание, на организация и чак на последно място - на пари. Точно в това последното отношение обаче българският кораб е със сериозна цепка и изтичат по някакъв начин.

Виждате докъде я докарахме с това безверие и бездушие в политиката. Там не е ниша, а цяла бездна. Дали имам амбиции да влизам? Аз си имам всичко, аз съм в Рая! Това ще е на здрава глава - бинт. Искам да се знае, че Кубрат каквото и да тръгне да прави, няма да е за него. А за хората. Ако има ефект, може и да се впусна. Но искам да видя, че има намерение да се направи нещо за България и да се променят нещата."

Снимка: Тед Георгиев

Разговорът продължава рунд след рунд, без забранени или отхвърлени теми. Тук може да се говори за всичко. Пандемия и ваксинация - ежедневни думи от заглавията, обект на широк обществен интерес. И разделящи често в мненията около тях. Особено у нас. Кубрат, както споменахме, не следва уроците по дипломация и казва нещата директно, както ги мисли.

"Ваксъри и антиваксъри. Това не е само у нас спор, има го навсякъде. Политиците не съумяват добре да информират обществото. Трябваше някой - БАН, например, да беше излязъл и да каже - "в това няма нищо страшно" или пък "има рискове за определени групи, това и това са рисковете". И като не казват, обществото го бие параноята.

Аз все още имам антитела, изкарах го ковида. Личното ми мнение обаче е, че хора, които тепърва смятат да правят семейства и деца, не ги съветвам да се ваксинират."

Разговорът е в "храма" на Кобрата - в боксовия ринг, където той изгради репутацията си в продължение на близо две десетилетия. Оказва се, че са му останали мечти, и то не само в бокса:

"Мечтая си България да е по-развита държава, хората да бъдат добри едни към други и да си обичат страната. Да се раздават за нея. Не само да мислят всеки за стояват къщичка.

В личен план - ясно е: Мечтая за световната титла! Не съм се отказал."

С рубриката "Къс пас" нещата стават още по-интересни и динамични, а в нея наред с това кого предпочита измежду Джошуа и Фюри, ще научите какво изпитание е да играеш баскетбол срещу Кубрат Пулев. Идва ред и на въпроса, който от няколко години иска да му зададе сякаш целият свят:

"Кюфтета или суши?".

Целият изключително интересен и откровен разговор на Кобрата с Деян и Иван между въжетата - гледайте в епизода на SportCast.

Този мач си струва всяка минута.

снимка: Тед Георгиев

Снимка: Тед Георгиев