Плевен посрещна по шампионски на площад "Възраждане" златните момичета от Токио 2020 Ивет Горанова и Стойка Кръстева, и техните треньори.

Звуча химнът на България, народни песни и танци огласиха площада, а на големи екрани бяха припомнени най-важните моменти от олимпийските победи на шампионките.

Последваха още знакови песни като "Моя страна, моя България" и "Песен за Плевен" - архивни записи в изпълнение на легендарния Емил Димитров, роден в Плевен.

Златните медалистки бяха посрещнати с пита и мед, а на финала двете се хванаха на хорото на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, след което в небето над храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" изгря заря.

Историческият паметник грейна в цветовете на националното знаме.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ШАМПИОНКИТЕ В ПЛЕВЕН>>>

Снимка: БТА

На площада имаше много деца от спортните клубове, дошли специално да се доближат до победителките, да се снимат и да си вземат автографи.

"Този медал принадлежи на Плевен и на България", заяви каратистката Ивет Горанова. Тя припомни, че нейният път в спорта е започнал от Плевен и се поклони с благодарност към всички, които имат принос за нейното израстване.

"Този медал е за България и за българския народ - каза от трибуната боксьорката Стойка Кръстева. - Хубаво е да се обединим като нация, да си подадем ръка и заедно да преборим всяка трудност. Със сигурност спортът взема, но и дава много - следвайте мечтите си и не се предавайте - те ще станат реалност."

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ШАМПИОНКИТЕ В ПЛЕВЕН>>>

Снимка: БТА