Какво стои зад олимпийския връх? А зад житейския? Най-точният отговор може да ни даде Таня Богомилова - жената, която успешно преплува както дължините в басейните на олимпиади и европейски първенства, така и личните бурни морета. Днес тя гостува в #Матине с неочаквани истории, които, признаваме, може и да ви шокират.

Като например тази, че е мразела водата в басейна и първоначално плуването изобщо не й е било на сърце. На тренировки я завела майка й, когато била на 6, за да не се шляят с брат й по цял ден с момчетиите в махалата. Като класическо дете на соца - "всестранно развита личност", Таня Богомилова била записана на куп неща - плуване, гимнастика, акордеон, английски.

"За да не се съм по цял ден навън и да има надзор, с брат ми ни записа на плуване на близкия басейн. Искам-не искам. С голямо нежелание тръгнах, защото аз бях едно много слабо момиченце и за мен водата беше много студена - само като се намокрех, и започвах да треперя непрекъснато. Но в гимнастиката не успях - не можах да изпълня разни упражнения и казаха, че от мен не става гимнастичка. С акордеона също приключих бързо - криех се, че ходя, оставях го в двора, играех си навън и после се връщах. Мама научи от преподавателя ми, че не ходя. Признах й, че не ми хареса. Така останаха английският и плуването", споделя Таня пред Рени.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Въпреки, че не е любов от пръв поглед, постепенно с плуването навлиза "в свои води". Вдъхновена от легендарни по онова време плувкини като Корнелие Ендер, които гледа по телевизията, Богомилова започва да мечтае и тя да стъпи на стълбичката на победителя. И то на не коя да е, а на олимпийската.

"През цялата ми кариера гонех целите си до дупка. И в крайна сметка всеки труд се възнаграждава. Ние, спортистите, правим много лишения - човек, който не го е минал, няма как да го разбере. Но ако трябва да се преродя, пак бих избрала животът ми да протече по този начин", споделя "българската златна рибка".

Какво минава през главата ти на почетната стълбичка?

"Аз имах тежка година преди олимпиадата, почивах дълго време, забременях с първото ми дете, случиха ми се неприятни неща след раждането... Трябваше за 8 месеца да вляза във форма и да постигна тази цел, за която толкова дълги години мечтаех и се готвех. Тази олимпиада беше моят последен шанс... Когато постигнах мечтата си, моите сълзи, които всички видяха, бяха и от радост, и от удовлетворение, че след всичко, което ми се случи, все пак Господ е бил с мен и ми е помогнал да успея... Мечтаех да стана майка и да имам олимпийска титла - това е върхът за всеки спортист, и казах: Няма какво повече да искам от тоя живот, постигнах всичко, което желаех", разказва Таня.

Защо, въпреки че повечето хора са радвали на успеха й, е имало и такива, които са искали тя да се провали? На кои жени се възхищава българката, на която се възхищаваше целия свят? Защо сватбата й се е превърнала във всенародно тържество и какво още може да даде на децата и спорта? - вижте в #Матине. От разговора с Рени ще научите за необичайните хобита на една шампионка, рекордьорка и треньорка, и ще видите уникални лични архивни снимки на Таня Богомилова и историите зад тях.