Големият шампион Йоханес Клаебо се показа като такъв и извън трасето за ски бягане, като призова норвежката федерация да оттегли жалбата си срещу отнемането на световната му титла на 50 км.

Асът в този спорт стана първи в класическата дисциплина в последния ден от Световното първенство в неделя, но бе дисквалифициран заради апел на руския отбор, след като Клаебо и Александър Болшунов се докоснаха метри преди финала и щеката на конкурента на норвежеца се счупи.

Видеоповторенията показаха, че Йоханес няма вина в случая, но не такова бе решението.

Норвежците пуснаха контражалба, но днес Клаебо призова тя да бъде оттеглена. Шампион стана сънародникът му Емил Иверсен, а Болшунов от трето място получи второ и сребро.

"Трябва да призная, че имах изключително трудни няколко дни, истинско влакче на ужасите от емоции - написа в социалните мрежи Клаебо. - Да, бях на дъното като психологическо състояние.

Но не желая това да продължава, този казус се превърна в по-важен от самото първенство, а това не е добре за спорта ни. Призовах хората от федерацията да оттеглят апела. Не желая да получавам златен медал дни по-късно, дори решението да е в моя полза.

Не направих нищо нередно. Аз за себе си винаги ще го знам - не попречих на никого.

Но за мен темата приключва тук, поздравявам Емил за победата и продължавам напред със следващия старт. Той също заслужава да се нарадва на титлата си, а не да чакаме някой някъде да реши. Поздравявам и Болшунов за среброто, той е брилянтен състезател. Ще имаме още много големи битки в бъдеще."