"Ще се бием и ще се борим".

Решителното изражение на лицето и думите, отсечени в ефира на националната телевизия през септември 1985-а, остават в паметта.

Когато треньорът на България ги изрече, ти става ясно, че отборът няма да подведе очакванията на цяла една нация. Беше преди гостуване на Люксембург, което ни пращаше на Мондиал 1986, като ни трябваше победа. Естествено, постигнахме я.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ КАРИЕРАТА НА ИВАН ВУЦОВ >>>

Като футболист

Снимка: БТА

На 79 години си отиде Иван Вуцов, който остави над половинвековна диря във футбола у нас.

Той каза онези думи. Такъв беше - с характер, корав и решителен.

И даде кажи-речи целия си живот на футбола.

Като футболист играе над 15 години в Ботев, Левски и софийския Академик. Голям семеен приятел на Георги Аспарухов, за когото винаги говореше с насълзени очи.

Снимка: Bulphoto

"Брат" на Иван Славков, с когото съдбата го свърза рано и бяха рамо до рамо десетилетия наред в Левски, БФС и в компании. Пак около спорта и футбола.

Те си отидоха по-рано, оставяйки белега на мъката върху него.

Вуцов е автор на автогол, признат за най-красив в историята на Световните първенства - през 1966-а срещу Португалия (0:3).

Футболната му кариера, в която има успехи и паметни победи, като например 7:2 с Левски над ЦСКА, завинаги ще е щампована от онзи удар с глава в собствената врата срещу португалците.

Embed from Getty Images

Като треньор води Левски към първия голям европейски пробив, елиминиране на Аякс с дузпи и незабравимо 5:4 над Барселона с Кройф в състава, на четвъртфинал в Купата на УЕФА. Това е през 1976-а, когато е само на 37 години.

Поведе България към велики мачове през 80-те, като победата над Франция на 2 май 1985 г. с 2:0 е една от най-ярките в историята на футбола ни. Класира отбора за Мондиал 1986 и става първият селекционер, стигнал до елиминациите на Световно първенство (0:2 от Мексико на осминафинал).

У нас го съсипват от критики - отборът играл слабо, имал потенциал за повече... Въпреки че е в група с актуалния шампион Италия и бъдещия - Аржентина на Марадона! И губи от домакина. Иронизират и израза "пакетно придвижване", използван от Вуцов за стила на отбора.

И това надживя... Бе треньор в Хайдук (Сплит), където и до днес говорят за него с уважение. Води и гръцкия Арис, а у нас, освен на Левски в три различни периода, бе наставник на Спартак (Вн), Спартак (Пл), Славия и Локо (Пд).

През 90-те застана до Иван Славков като изпълнителен директор на БФС, а върху него отново се сипеха хули и критики. "Сив кардинал" бе лепнато на ревера на Вуцов, обвиняван за всичко, което не е наред във футбола ни.

България - Югославия 2:1, 1985 г.

Снимки: Иван Григоров

А бяха времена, в които националите се класираха на Световни и Европейски първенства. Клубовете ни елиминираха отбори в турнирите на УЕФА, а родни играчи излизаха в чужди отбори със сериозни трансфери. Разликата с днешната реалност сами можете да видите...

Вуцов посвети на футбола практически всеки ден от дебюта си през 1957 г. до януари 2005-а, когато управлението на Иван Славков приключи в БФС.

И след това обаче остана съветник, анализатор и - често - критик на реалностите в играта у нас.

Синът му Велислав направи добра кариера като играч, а после тръгна и по стъпките му като треньор. Води и любимия на цялата фамилия Левски. И той оставя своята диря във футбола ни, по примера на Иван.

Снимки: Иван Григоров

Внукът му Светослав пази на вратата на Септември и вече е национал до 17 години на България. Кръвта вода не става. А тази на семейство Вуцови е пълна с футбол.

След 79 години, от които поне 50 даде на играта, Иван Вуцов се оттегли при приятели, за които страдаше.

Отиде си много години след Гунди, почти десетилетие след Славков и 11 месеца след друг голям приятел - Павел Панов.

Сега ще се събере отново с тях.

Никога не скри колко много му липсват.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ КАРИЕРАТА НА ИВАН ВУЦОВ >>>

На погребението на Гунди

Снимки: Дир.бг

Снимка: Иван Григоров