От днес Христо Янев, бивш национален футболист на България и любимец на феновете на ЦСКА, тръгва на най-важната си мисия.

Ицо, който е шампион на страната като играч, а спечели и Купата на България като треньор на "червените" преди 4 години, заминава за Франция, където ще атакува връх Монблан (4809 метра) с благотворителна цел.

Защо бившият футболист и треньор поема това предизвикателство?

Янев има кауза, която подкрепя децата с проблеми в комуникативното развитие. Той е инициатор на кампанията #ВсякоДетеЗаслужава - история с бъдеще. Основател е на Сдружение "Седем истории".

Христо подема благотворителна кампания за изграждане и оборудване на съвременен терапевтичен център за деца с късно проговаряне, аутистичен спектър и емоционално-поведенчески проблеми в развитието.

Датата 17 юли е стартова за експедицията и днес той заминава за френско-италианската граница с призива за подкрепа на благотворителната кампания.

Повече от месец Христо се готви за изкачването, събира екипировка и планира стъпките нагоре.

"Това ще бъде най-голямата победа, която някога съм постигал - казва Янев за целта с изграждането на центъра. - Преследваме конкретна сума, получаваме голяма подкрепа от най-различни места. Всички деца заслужават нормален живот и равен шанс."

Христо така или иначе вече е доказал, че е различен в идеите и подхода си. Колко футболисти знаете, които са написали книга?

И то, не автобиография, а криминален роман. Да, точно така - Янев е автор на "Единственият начин", която си е художствено произведение в жанра.

И тогава предизвика аплаузи, но тази мисия и страхотната му кауза заслужават не само поздравления, а и подкрепа.

Един позитивен пример във времена, в които имаме голяма нужда от такива.