Рускинята Мирра Андреева, която е само на 15 години, сътвори сензация още в първия ден на турнира в Мадрид. Родената в Красноярск тийнейджърка изхвърли от надпреварата Лейла Фернандес (Канада) след убедителна победа в два сета - 6:3 и 6:4 срещу доста по-високо класираната си съперничка.

Фернандес, която е финалистка на US Open от 2021 година, в момента №38 в световната ранглиста. Андреева от своя страна е №194 в подреждането.

Подобно на всички представители на Беларус и Русия, талантливата тенисистка играе без флаг до името си в Мадрид. Тя е най-младата състезателка в първите 300 в класирането на WTA.

Освен това се превърна в едва третата 15-годишна, която може да се похвали с победа в турнир с ранкинг WTA 1000. Останалите две са американките Кори Гоф и Сиси Белис, която вече прекрати кариерата си, макар да е само на 24 години.

"Тази победа ми дава още повече увереност. Беше много тежък мач за мен, опитвах се да дам най-доброто от себе си при всяка точка и съм изключително доволна от нивото си", каза щастливата победителка, която в събота ще навърши 16.

Нейната сестра Ерика, която е на 18, също е професионална тенисистка и е №114 в света.

Следващата съперничка на Андреева в испанската столица е Беатрис Хадад Мая (Бразилия), която е тринадесета поставена в основната схема.