Българският тенисист Адриан Андреев постигна най-голямата победа в кариерата си до този момент като победи играча топ 100 Лойд Харис (ЮАР). Успехът дойде в основната схема на ATP 250 турнира в Сингапур. Така само за месец Адриан успя да постигне втората си победа в основна схема на АТР турнир. Харис е №81 в света и игра в третия кръг на Australian Open.

Доброто представяне донесе скок от 41 позиции на Андреев, който от следващата седмица ще бъде №382 в света. Той е на 19 години и именно такива победи на този етап от кариерата му са изключително важни. Те могат да му помогнат да се превърне в неизменна част от ATР тура в следващите сезони. Във втория кръг Адриан отстъпи в драматичен мач от Алексей Попирин, който е вече полуфиналист в Сингапур.

Годината започна изключително успешно за Андреeв. Той спечели титлата на турнир от ITF в Анталия в средата на януари. Преодоля квалификациите и записа победа в основната схема на АТР 250 турнира в Анталия. Така в последните си 26 мача Андреев има 21 успеха.

В интервю за сайта на федерацията по тенис, Адриан говори за плановете си и постигнатото в тези последни седмици и месеци.

 

- Адриане, през тази седмица направи страхотно представяне на ATP 250 турнира в Сингапур. Как оценяваш представянето си?

- Това е един страхотен опит за мен и още една крачка в развитието ми като тенисист. Със сигурност тези мачове ще ми помогнат за в бъдеще да съм още по подготвен на ATP нивото.

- Победи играч от топ 100 в лицето на южноафриканеца Лойд Харис, който стигна до трети кръг на Australian Open. Имаше ли притеснение в теб преди тази среща?

- Аз все още излизам леко неуверен срещу тези играчи. Имам голямо уважение към тях, но мисля, че мога да играя много по-добре отколкото показах на този турнир. Те все пак са тенисисти от висша класа и това е нормално. Като цяло съм много доволен от този турнир и се надявам да имам още много срещи с подобни състезатели.

- Изигра и много силен мач срещу Алексей Попирин, който вече е полуфиналист в Сингапур. Какво не ти достигна до го победиш?

- Може би ми липсва най-вече увереност. Срещу такива играчи трябва да излезам спокоен и да знам, че мога да ги победя. Да не правя лесни грешки във важни моменти и да играя неуверено като цяло. Вместо да съм агресивен и уверен в отделни моменти, аз играя малко по-неуверено от тях, а те са доста по-опитни. Това смятам, че е най-голямата разлика, но аз работя всеки ден за да развивам играта си.

Снимка: Getty Images

- За трети път през тази година получаваш уайлд кард за участие в турнири на ATP. Това ли е най-важно за достигане на целите?

- Да, колкото повече се изправяш срещу такива играчи, успяваш да видиш какво правят те, учиш се от тях и така напредваш. Това е най-доброто като опит.

- Очакваше ли да получиш уайлд кард за тези турнири в Италия и Сингапур?

- Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков работи много за да получа тези покани. Първоначално имах уайлд кард за квалификациите в Сингапур, но благодарение на г-н Цветков и организаторите успях да влезна и в основната схема на турнира.

- В Сингапур беше част от световния тенис елит. Успя ли да се срещнеш с някой от другите топ играчи там?

- Да, проведох тренировка с Марин Чилич. Успях да си поговоря с него. Той знаеше, че имам победа и в Анталия на ниво ATP. Аз тренирах с него след победата ми над Лойд Харис. Тренирах и с други топ тенисисти, а това е много добър опит. Това ще ми помогне да развия играта си и ще ми даде още основи за работа.

- Следващата седмица България е домакин на Мексико в много важен мач за Купа "Дейвис". Какво е чувството да играеш за България и какви са очакванията ти за тази среща?

- Да играеш за България е голяма привилегия. Аз много се радвам, че ще играя тази година. Надявам се да ги победим. Ще бъдат хубави и равностойни мачове. Искам да има добър дух в отбора, да има настроение и да се забавляваме. Това най-важното.

- Имаш ли вече планове за участие в турнири след Купа "Дейвис".

- Искам да играя на повече чалънджър турнири. Също така ще се запиша и за ATP турнири, защото вече мога да влизам в квалификации на някой турнири от ATP 250.

- През следващата седмица ще се изкачиш в топ 400 в световната ранглиста. Какво ти дава това?

- Да, с този ранкинг се надявам да мога влизам във всички чалънждъри. Ще се опитам да натрупам още няколко победи и точки. Така ще мога да играя все повече такива мачове и на такива турнири.

Снимка: Getty Images