Анди Мъри не успя да удържи сълзите на пресконференция в Мелбърн, рухна, съвзе се и все пак съобщи новината. А тя разтърси тениса и спорта.

Само на 31 години британецът се отказва, след като не успява да преодолее проблемите с травми и да се върне към състоянието на победител на корта.

Мъри ще започне следващата седмица все пак на игрището и ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут в първия кръг на Откритото първенство на Австралия. И вероятно след отпадането от турнира, когато и да дойде то, ще се оттегли.

"Планът е да издържа до "Уимбълдън" през юни и да се откажа след него, моя домакински турнир - започна сравнително уверено Мъри на брифинга. - Иска ми се да играя там за последно. Но не знам дали ще издържа... Болката е твърде силна, непоносимо е. Много е вероятно Мелбърн да е последният турнир. Най-късно през юни всичко ще приключи. Всичко свърши."

Последва простичък наглед въпрос: "А как се чувствате в момента?". И тогава британецът рухна.

"Не се чувствам добре - каза, след което се разплака и наведе глава, за да избегне погледите. - И това продължава страшно много време. За последните 20 месеца болката не е спирала, опитахме всичко, на моменти имаше подобрение, но никога не усетих да съм напълно здрав и готов. Тежи ми и, че не мога да съм на нивото, което постигнах преди травмите."

Мъри е шампион на US Open 2012, а след това спечели два пъти титлата на "Уимбълдън" (2013 и 2016 г.), като с това се превърна в един от малкото играчи, вдигали повече от една титла на Големия шлем в ерата на супершампионите Джокович, Федерер и Надал.

През 2016-а започнаха проблемите с бедрото му, като контузията се оказа далеч по-сложна от очакваното. За календарната 2018-а Анди изигра едва 14 мача и изглеждаше сянка на себе си.

"Имам още една възможност да се оперирам - продължи Мъри. - Но това ще е сложна интервенция, която може да ми осигури нормален живот, просто да няма болка постоянно в крака ми. Не говорим за нещо, което ще ме върне на корта, а да ми помогне в живота извън спорта."

Всичко приключва - след 37 седмици като №1 в изключителната ера на великите Ноле, Рафа и Роджър, след 14 титли от Мастърс сериите, три трофея в Големия шлем и 2 златни Олимпийски медала, Анди Мъри казва "стоп". Само на 31.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos