България победи Нова Зеландия с 3:1 за Купа "Дейвис" през уикенда и по този начин спечели промоция за Световна група I.

Страхотно постижение на тима ни, който се състезава без най-голямата ни тенис звезда Григор Димитров в този турнир, но въпреки това успя да постигне серия победи, които ни наредиха сред 40-те най-добри нации в този спорт.

Но какво ни носи класирането за тази група I и какво предстои за родния тим в турнира? Ето отговорите:

Най-добрите 16 тенис страни в света си спечелиха място на финалите за Купа "Дейвис". Те ще се проведат на две фази през септември и ноември, за да определят шампиона в турнира.

Докато най-добрите мерят сили на финалите, по същото време 12-те отбора, загубили квалификациите за тях, ще се изправят срещу 12, осигурили си място в Група I. Именно в последната група е и България.

В следващите дни ще се изтегли жребий, в който непоставеният роден тим ще се падне срещу един измежду следните съперници:

Германия, Казахстан, Белгия, Аржентина, Австрия, Колумбия, Япония, Унгария, Бразилия, Словакия, Босна и Узбекистан. България ще играе срещу някой от тези отбори, а победа ще ни осигури квалификационен мач за големите финали през 2024-а. Разбира се, задачата е сложна. Някои от потенциалните ни противници разчита на играчи от топ калибър (първите 20-30 в ранглистата).

Ако България победи, то през февруари 2024-а отборът ни ще играе мач срещу един от 12-те топ отбора. А ако успеем и тогава, за първи път ще видим роден тим на финалите за Купа "Дейвис".

Снимка: bgtennis.bg

Ако пък съставът ни загуби предстоящия си сблъсък, то през февруари 2024-а родният тим отново ще играе плейоф за място в Група I. Такъв, какъвто бе и спечеленият преди дни дуел срещу Нова Зеландия.

Иначе през тази година финалите за Купа "Дейвис" ще се проведат в Малага, Испания. На тях участват следните отбори:

Австралия, Испания, Италия, Франция, Сърбия, Канада, САЩ, Чили, Чехия, Великобритания, Хърватия, Финландия, Нидерландия, Южна Корея, Швеция,  Швейцария.

Несъмнено постигнатото от отбора ни вече е значимо. България си осигури правото да мери сили с отбор от високо ниво, при това с шансове при победа да иде още по-далеч и да играе срещу някой от "каймака" на тениса в Европа.

Съставът ни в Нова Зеландия бе Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Пьотр Нестеров и Александър Донски. Капитан е Валентин Димов.

"В тези мачове не надделяват толкова техническите възможности и ранглистата. По важни са волята и преследването на победата. Това казах и на момчетата преди няколко дни в съблекалнята, че тези мачове се печелят със сърце, душа и изключително себераздаване до последната точка - коментира пред сайта на Българската федерация Кузманов, спечелил и двата си мача на сингъл. -  Още изживяваме емоцията от победата. Все пак си коментирахме с момчетата като видяхме кои са възможните ни съперници.

Лично аз си пожелавам да бъдем домакини. Българската публика заслужава тази възможност да ни гледа на живо и то в мачове от първа група. Ние също ще изпитаме голямо удоволствие да играем в България."

Снимка: bgtennis.bg