Димитър Кузманов донесе победата на отбора на България по тенис над Нова Зеландия за Купа "Дейвис" в драматичен втори ден от мача в Крайстчърч, който мина през 33-градусова жега, пороен дъжд, прекъсване на играта за близо 4 часа и сложен мач в много силен вятър за втората ни ракета.

Кузманов обаче устоя и победи с 6:3, 5:7, 6:4 Аджийт Рай в тричасова битка на корта, за да осигури успеха на нашите с 3-1.

Той гарантира място на България в Световната група I на Купа "Дейвис" и така целта е изпълнена.

По-рано двойката ни Александър Донски-Пьотр Нестеров загуби с 4:6, 6:3, 3:6 от Артьом Ситак и Майкъл Винъс, за да се върнат домакините в срещата.

България водеше с 2-0 от съботния сеанс, когато Александър Лазаров се наложи със 7:6, 6:2 над Рай, а Кузманов спечели срещу Киринпал Пану с 5:7, 6:3, 6:2.

Най-големият проблем за нашите бяха условията, а не класата на съперника.

В събота температурите бяха над 30 градуса, днес срещата на двойки мина в подобна жега, но с началото на срещата на Мико над най-големия град в южния остров на Нова Зеландия се изля огромно количество дъжд.

А след него вятърът си играше с тенисистите и хаосът на корта бе пълен.

Това доведе до нерви при Кузманов, който загуби втория сет, а в третия един пробив стигна за победата. И облекчението да не се чака резултата от пети мач при 2-2, както щеше да се случи при загуба на пловдивчанина.