15-годишната Росица Денчева започна с впечатляваща победа участието си на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Australian Open при юношите и девойките. България е представена от рекорден брой тенисисти в надпреварата.

Денчева победи с 6:3, 7:6(5) финалистката от Уимбълдън и №10 в схемата Лука Удварди (17 г.) от Унгария. Срещата продължи 84 минути, информира официалният сайт на тенис федерацията ни.

Българката поведе с 5:1 в първия сет и го спечели с 6:3. Във втората част Денчева поведе с 4:1, но допусна изравняване при 4:4. Последваха по два разменени пробива за да се стигне до тайбрек. В него Росица поведе с 6:3 точки и от третата си възможност затвори мача в своя полза. Във втория кръг Денчева ще играе срещу Татум Еванс (17 г.) от САЩ.

За съжаление, Йоана Константинова пък загуби на старта с 6:7(5), 0:6 от №13 в схемата Рана Стойбър (17 г.) от Великобритания. Константинова навакса пасив от 1:5 за да стигне до тайбрек в първия сет. В него Йоана поведе с 5:3 точки, но загуби с 5:7. Във втората част Константинова отстъпи с 0:6.

Така четири българчета се класираха за втория кръг на турнира. Вчера с победи започнаха Илиян Радулов и Адрияно Дженев при юношите и Елизара Янева при девойките.

Междувременно Илиян Радулов и Адрияно Дженев отпаднаха драматично в турнира на двойки при юношите. Българите допуснаха обрат и отстъпиха с 6:4, 3:6, 7-10 от Александър Деспожа и Джеръми Джанг от Австралия.

Утре участието си в турнира на двойки започват трите ни представителки при девойките.

Йоана Константинова и Росица Денчева ще играят срещу Емерсон Джоунс от Австралия и Уакана Конобе от Япония. Елизара Янева и Лавина Мореале от Италия ще срещнат Ройзин Гилхиани Стефани Уеб от Австралия.

Треньор на родните таланти от страна на БФТ е Пресиян Коев.