Рускинята Дариа Касаткина призна, че е поискала гаранции от ръководителите на женския тенис тур WTA за сигурността си в Саудитска Арабия. Вероятно ще и се наложи да играе там през ноември, когато в Рияд са Финалите на сезона при жените.

Световната №11 открито призна своята бисексуална ориентация преди време, а това, което я притеснява, е отношението към гей обществото в държавата.

"Преди година не бях много сигурна как да отжговоря на този въпрос - каза Касаткина пред репортери в Мадрид, запитана за това дали се чувства сигурна да играе в Саудитска Арабия. - Сега знам повече за страната, а и поисках да ми бъде гарантирано от WTA, че няма да има проблеми за гей играчи да отидат там. Получих цялата необходима информация и съм напълно спокойна.

В спорта тази държава инвестира огромни средства и опитва да се развива - като организатор, но и като спортни структури. А това означава, че ще се даде възможност на всеки да играе и да покаже какво може там.

Разбрах, че на Финалите ще има жени и деца като зрители, което е чудесна новина - очевидно нещата се развиват и променят.

От Рияд са уверили нашата тенис организация, че няма да има никакви проблеми. И това ми е достатъчно. 

А и първо трябва да се класирам - да бъда сред най-добрите осем за годината."

Касаткита стигна на осминафиналите на турнира WTA 1000 в Мадрид, след като победи сънародничката си Анастасия Павлюченкова със 7:6, 7:5.

Всички резултати при жените и мъжете от Мадрид вижте долу: