В неделя те отново ще се изправят един срещу друг пред очите на света.

Рафаел Надал и Новак Джокович - очакван с огромно нетърпение финал в Мелбърн на първия турнир от Големия шлем за годината.

Какво казват букмейкърите? Фаворит е сърбинът, макар и с изключително малка разлика пред големия си съперник. 

Повече варианти за това какви са предвижданията на експертите в букмейкърските къщи вижте на сайта на Букмейкър Рейтинги.

А какво казват легендите в играта по темата? Кой е техният фаворит?

Род Лейвър: Избирам Надал, но няма причина или аргументация за това, просто интуиция. Ще бъде дълъг мач. В момента те са най-добрите на планетата, играят забележителен тенис.

Иван Лендъл: Нямам фаворит. Това са хора, спечелили стотици финали, десетки големи турнири и играли велики мачове един срещу друг. 51-49 процента са шансовете. Само не знам за кого!

Анна Чекветадзе, специално за Букмейкър Рейтинг:  Ще рискувам и ще избера Надал, въпреки че той загуби пет пъти на финал и спечели само веднъж в Мелбърн.

Пълната прогноза на бившата номер 5 в света и аргументите за нея - вижте в сайта Букмейкър Рейтинги.

Линдзи Дейвънпорт: Изглежда Новак има психологическо предимство над Рафа. Ако Джокович спечели в неделя, неговата мечта за Златен Голям шлем в една година отново ще е жива. Мисля, че той е единственият от тримата велики на върха, който може да го постигне.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пат Кеш: Новак е в по-добра позиция, ако хвърлим поглед върху статистиките от последните им мачове. Вижда ми се в страхотно състояние и тук, в Мелбърн. Не бива да забравяме, че Рафа не направи идеална подготовка, имаше травми и не е играл по-дълъг мач от 2 часа досега през месеца. Това ще е голям тест за него.

Рой Емерсън: Не бих искал Джокович да спечели, за да не пада моят рекорд (за най-много титли в Мелбърн - б.а.)! Шегата настрана, Новак има много трофеи да печели пред себе си, той е невероятен. И въпреки това, в неделя виждам възможност Надал да го победи, неговият форхенд и движението му по корта на турнира са впечатляващи.

Матс Виландер: Ако Рафа сервира както може, ако форхендът му е какъвто може да бъде... Има шансове. Но Новак се защитава невероятно. Няма друг като него. Двама изключителни играчи.

Този мач е на съвсем друго ниво от това, което те показаха досега в Мелбърн, ще играят на друга предавка. Рафа може да притисне всеки до стената и ще е голям сблъсък. В момента обаче Ноле изглежда като човек, който си мисли - няма как да бъда победен.

Мачът е от 10,30 ч българско време в неделя и можете да го гледате по Евроспорт.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos