Марин Чилич показа, че не е приключил за големия тенис, като постигна впечатляващ успех в третия кръг на Australian Open.

Хърватинът срази световния №5 Андрей Рубльов в четири сета със 7:5, 7:6, 3:6, 6:3.

Самият Чилич призна веднага след края на продължилият 2 часа и 36 минути двубой, че от няколко години той не е играл толкова силно.

"Това е близо до върховната ми форма, наистина се чувствах добре в последните седмици, но не очаквах да изиграя чак такъв мач", сподели шампионът от US Open през 2014-а.

Все пак Чилич си е шампион с огромна класа, но очакванията бяха, че един от най-ярките представители на младата генерация - Андрей Рубльов, няма да има проблем.

Така Чилич се класира за третия кръг, където обаче го очаква още един представител на топ 10 и представител на младата генерация - Фелик Оже-Алиасим от Канада.

Днес в първия сет двамата размениха по пробив, а голямото оръжие в арсенала на Чилич бе неговият отличен сервис, който му се притичаше на помощ във всеки критичен миг.

Хърватинът бе и по-спокойният играч на корта, като в края на първия сет използва миг колебание в играта на Рубльов и успя решително да пробие, като със 7:5 спечели частта.

Втория сет отиде в тайбрек, където отново с опита си и отличният сервис, Чичли успя да изкопчи успеха със 7:3.

Когато в третия Чилич поведе с 3:1 сякаш всичко изглеждаше решено, но Андрей Рубльов показа защо е световен №5, намери нужното вдъхновение и преобърна този сет, за да го спечели с 6:3 с пет поредни гейма в своя полза.

Но това бе само временно вдъхновение, защото Чилич все четвъртия сет и ще бъде част от най-добрите 16 играчи на Australian Open.

Ето и всички резултати от деня:

Даниил Медведев (Русия) - Ботик ван де Зандсхулп (Нидерландия) 6:4, 6:4, 6:2

Феликс Оже-Алиасим (Канада) - Дан Еванс (Великобритания) 6:4, 6:1, 6:1

Макс Креси (САЩ) - Крис О'Конъл (Австралия) 6:2, 6:7, 6:3, 6:2

Марин Чилич (Хърватия) - Андрей Рубльов (Русия) 7:5, 7:6, 3:6, 6:3

Тейлър Фриц (САЩ) - Роберто Баутиста Агут (Испания) 6:0, 3:6, 3:6, 6:4, 6:3

Стефанос Циципас (Гърция) - Беноа Пер (Франция) 6:3, 7:5, 6:7, 6:4

Алекс де Минор (Австралия) - Пабло Андухар (Испания) 6:4, 6:4, 6:2

Яник Синер (Италия) - Таро Даниел (Япония) 6:4, 1:6, 6:3, 6:1