Окончателното решение за съдбата на Новак Джокович на австралийска земя няма да бъде взето днес, съобщиха официално властите в страната.

Само няколко часа, след като съдът отмени анулирането на неговата виза и отсъди, че Новак Джокович е свободен човек на територията на страната, полиция нахлу в офиса на адвокатите на тенисиста и дори се появиха информации, че той е арестуван.

Очакваше се властите в лицето на министъра на миграцията да вземат повторно решение за анулирането на неговата виза, което вече щеше да е окончателно.

То нямаше да подлежи на обжалване и ще да означава, че световният №1 в тениса има няколко часа да напусне страната.

До допустимия срок за вземането на това решение, който е 12:15 българско време, нямаше нищо официално. Това означава, че до следващи действия от страна на властите, Новак Джокович е свободен човек на територията на Австралия.

Оказа се обаче, че министър Алекс Хоук все още има правомощия да промени решението и например да анулира визата му утре. На теория може да го направи и след седмица, точно преди началото на Australian Open.

Драмата с Новак Джокович в Мелбърн със сигурност ще продължи, но поне за днес, с настъпването на нощта в Австралия, не се очаква да има развитие.

В момента, в който около 15 полицаи бяха пратени в офиса на двокатите на Ноле, където бе и самият тенисист, веднаха се появиха спекулации, че той е арестуван.

Баща му Сърджан, който е известен със скандалните си изказвания, дори директно обяви, че синът му е арестуван.

Оказа се обаче, че полицията е пратена там по-скоро да пази Джокович от събралите се стотици негови подръжници пред сградата.

Освен това те е трябвало да съпроводят сърбина до летището, ако бе взето решение за неговата депортация.

Снимка: Getty images

Иначе след 7-часово разгелждане на неговия случай, рано днес българско време съдът в Мелбърн отмени решението на граничните власти с мотива, че Новак Джокович е направил всичко, което закона му позволява.

Оказа се, че той е получил "медицинско изключение" да играе на Australian Open без да се ваксинира, защото е прекарал коронавируса в средата на декември.

Това обаче породи серия скандали, защото в този период Джокович е имал редица публични изяви, което означава, че той не е спазвал своята карантина.

Снимка: Getty images