Новак Джокович официално пропуска Мастърс турнира в Индиън Уелс, чиято основна схема стартира тази вечер.

Причината е ваксинационният статус на сърбина. Той няма поставена ваксина срещу коронавирус, заради което няма да бъде допуснат от америкнаските власти да влезе на територията на Калифорния.

Джокович имаше официална покана от организаторите, дори бе включен в жребия като втори поставен в схемата, но подобно на казуса с Австралия, той няма как да участва заради правителствените разпоредби, които са над тези на тенис турнира.

ОЩЕ ЗА МАСТЪРСА В ИНДИЪН УЕЛС>>>

Добрата новина е, че този път не се стигна до драма като тази в Австралия, защото Новак Джокович предварително бе получил отказ от властите и изобщо не отпътува за САЩ.

Самият Джокович сподели с пост в социалните мрежи, че е бил наясно с това, че шансът му да участва е минимален. Той все пак е заявил участие с надеждата, че до деня началото на турнира американското правителство ще облекчи мерките си за влизане в страната. Това обаче не се случи.

Мястото му в основната схема на турнира ще заеме първата ни ракета Григор Димитров, който вместо да играе с Томи Пол в първия кръг, ще прескочи директно към втория кръг на надпреварата.

Това е доста добра новина за българина, който дори при победа над Томи Пол, трябваше да срещне световния №3 Александър Зверев във втория кръг.

Сега освен, че направо стартира от втори кръг, Гришо със сигурност ще играе срещу играчи с по-нисък ранкинг. Всъщност първият му потенциален опонент от топ 10 е Андрей Рубльов при евентуален четвъртфинал.

Иначе Гришо очаква в първия си мач един измежду добрия си приятел Давид Гофен от Белгия и австралиеца Джордан Томпсън.

"Бях наясно, че предвид разпоредбите на американското правителство най-вероятно няма да имам възможност да пътувам.

Мерките обаче се променят с всеки ден, заради което подадох молба за участие, исках да изчакам и да видя какво ще стане.

САЩ потъврди мерките. Те остават непроменени, което означава, че няма да мога да играя в страната. Късмет на всички, които ще участват на двата страхотни турнира в Индиън Уелс и Маями", написа сърбинът.

ЗА ИСТОРИЯТА НА ТУРНИРА В КАЛИФОРНИЯ>>>