Французинът Артур Фис, който е с най-висок ранкинг в турнира, стартира с победа на Next Gen ATP Finals в Джеда, Саудитска Арабия. Това е надпреварата-отговор на Финалния Мастърс при мъжете в тениса, като в нея са събрани осемте най-силни играчи под 21 години, според представянето им през годината.

Събитието е историческо, защото това са първите официални мачове в ATP тура, които се играят в Саудитска Арабия. Страната досега е приемала само демонстративни двубои, но ето, че се оказва поредната нова територия за елитен тенис.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ПЪРВИТЕ МАЧОВЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ>>>

Фис взе първата, историческа победа в Саудитска Арабия, като надделя над италианеца Лука Нарди с драматичното 3-2 сета (2:4, 5:3, 4:2, 1:4, 4:2). Ако се чудите на резултата - това е заради различния формат на турнира със сетове до 4 гейма (при 3:3 се играе тайбрек), и в 3/5 части.

Фис се зарадва със специфичните жестове на Кристиано Роналдо, може би защото взе победата именно в страната, където в момента играе португалската суперзвезда. И дори добави - за радост на публиката, онова типично "Сиииуу", което КР7 крещи, когато вкара поредния си гол във футбола.

В другия мач от Зелената група също бе много интересно и драматично, като аутсайдерът преди двубоя Флавио Коболи (Италия) победи с 3-1 (4:2, 3:4, 4:1, 4:2) швейцареца Доминик Щрикер. Коболи излиза начело в групата, защото загуби само един сет, докато Фис даде два.

В Червената група са Лука ван Аш (Франция), играещият с уайлд кард сензационен Абдула Шелбей (Йордания), Алекс Микелсън (САЩ) и Хамад Меджедович (Сърбия).

Турнирът се провежда вече от няколко години и придобива все по-голяма популярност, като редовно е използван за експерименти не само във формата от ATP.

Миналогодишният шампион Брендън Накашима не получи право да защити титлата си, защото премина възрастовата граница (21) през тази година.

Наградният фонд е рекорден - 2 милиона долара, като има и допълнителен бонус, ако шампионът не загуби нито един мач по пътя към титлата - той ще прибере 514 000 долара.