Новак Джокович и Рафаел Надал са двете най-големи имена, които ще участват на демонстративен турнир в Рияд през есента. Надпреварата в Саудитска Арабия ще носи името "Шестимата крале", като освен двете легенди, участие ще вземат още Карлос Алкарас, Яник Синер, Даниил Медведев и Холгер Руне.

Към момента от шестимата единствено Руне не може да се похвали със спечелена титла от Големия шлем.

Преди месец Надал официално стана посланик на тенис федерацията на Саудитска Арабия, а сега заяви, че очаква с нетърпение събитието.

"Развълнуван съм от възможността да играя за първи път в Рияд", гласи изказване на Матадора от Манакор в официално прес съобщение от страна на организаторите.

Демонстративните турнири в Близкия Изток не са новост за професионалния тенис, но обикновено те се провеждат по време на паузи в календара на АТР. Докато в случая това не е така, защото по план "Шестимата крале" трябва да се състои през месец октомври, който е пълен откъм събития от Тура, в това число "Мастърс 1000" турнири в Шанхай и Париж.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на финалите на Next Gen - най-добрите млади играчи в професионалния тенис ще завършват сезона си в Джеда между 2023 и 2027 година, след като АТР официално оповести сделката за това през август миналата година.

Арабската страна инвестира сериозно в спорт в последните години. Тенисът е поредният такъв, след като саудитски пари се наливат във футбол, Формула 1 и голф, но това по никакъв начин не спира критиките към кралството, а напротив - те се увеличават още и още, най-вече заради наболялата тема с човешките права в страната.