Роджър Федерер проговори открито за последната контузия, която го извади от корта в последната година, а освен това постави под сериозен въпрос бъдещето му като тенисист.

Миналото лято швейцарецът получи тежка травма в коляното и премина през няколко сериозни операции, които го извадиха от игра. Това е най-дълго продължилата и най-тежка контузия в кариерата му. Последно той игра в миналогодишното издание на "Уимбълдън", като достигна четвъртфинал, но там загуби от поляка Хуберт Хуркач.

Заради вече напредналата спортна възраст на Маестрото и дългото му отсъствие, мнозина се опасяват, че турнирът в родния му Базел тази година ще е последен в кариера за него. 

"Възстановяването протече изключително бавно и мъчително, но добре. Искаше ми се да мога  да се върна на корта за  тазгодишното издание на "Уимбълдън" но трябваше да приема обстоятелствата и да бъда търпелив. Не губя надежда. 

В първите месеци след трамвата на коляното изобщо се съмнявах дали ще проходя нормално без патерици, преминах през две операции. Преживях изключително трудни мигове. Битката с контузията е по-трудна от всеки финал, който съм играл.

От няколко месеца се подлагам на рехабилитация. Изгледите са добри и скоро се очаква да съм напълно здрав, за да мога да започна интезивни тренировки и да си върна игровата форма. Не искам да се сбогувам с тениса по този начин. Позитивното в цялата ситуация е, че успях да прекарам повече време със семейството си", каза 40-годишният Федерер.

Заради дългото си отсъствие от корта, Федерер към момента се намира едва на 50-о място в световната ранглиста.